MBA810
Moderátor: Moderátoři
MBA810
Ve screenu jsem jenom nalil ostatní součástky, a potom nějakej OZ, jenom aby seděly počty.
- monterjirka
Jistěže je to starý obvod, ale že by s ním nikdo nic nemodeloval, se mi nechce věřit.
Zadáním vnitřního zapojení nejspíš nepůjde dosáhnout ničeho, je to schéma, co slouží jen k vysvětlení funkce. Součástky uvnitř obvodu obecně nelze brát jako klasické tranzistory PNP-NPN bez bližší specifikace.
Stejně je tomu třeba u lepších OZ a je třeba brát v úvahu, že vnitřní zapojení ani nemusí být úplné či správně označené vodivostmi.
Různých klonů TBA810, které mají stejné vnitřní i vnější zapojení je vícero, možná že některý z nich půjde najít.
S fyzikální podstatou obvodu pracují simulátory výrobce IO, to ale není úloha pro nějaké PC.
- Přílohy
-
MA0403A_bez predzes.rar- (1.51 KiB) Staženo 178 x
Tvůj model je jinak funkční.
Když to ve Vrábloch "inovačně" použili jako linkové zesilovače pro trafa na 1,55V do pultů AUA144 a AUA230, tak jenom v náběhových sériích. Sakra rychle z toho odcouvali směrem k TBA810 a prvním MBA810.
Odcouvali z toho i za tu cenu, že honemhonem museli celý modul sběrnicových a výstupních zesilovačů /je tam použitý 4x/ kompletně předělat i předrátovat. Každý trimr navíc je potenciálně poruchová součástka jak hrom, limit na 18V taky nic moc, odolnost proti přebuzení nula, navíc do velké indukčnosti.
Jinak ale v typický "spotřebce" nikde hromadně použit nebyl.
Na těch pár MA0403A, co jsem kdy použil, jsem asi měl štěstí. Jen asi jeden-dva z cca deseti kusů měly klidový proud pod 5mA, takže to při malých úrovních dost kreslilo, ale zbytek byl dobrý a docela se držely. V Tesla doporučovali 8 ohm a moc nehonit napětím nad 16V. Celkem v pohodě.
První naše MAA115-145 kromě Reny a IN70 taky nikde moc používaný nebyly.
Výrobu těch přijímačů s MAA125 tak musel iniciovat samotný Rožnov, aby dokázal užitečnost integrace 3T do jednoho futrálu.
IN70 a Rena tak jakoby měly devět tranzistorů. Na tu dobu a tu obecnou bídu to byly celkem pokrokové konstrukce.
Pokud si matně vzpomínám, před MA 0403 jsme byli výrazně varováni, a tato varování se při pokusech potvrdila.
K MAA1xx, v praxi nepoužitelné, tuším až MAA225, ale nic moc. A IN70? To i ten Doris šuměl daleko méně.
Dík za opravy a připomínky.
Jestli jsem ho zkoušel někdy v něčem simulovat, si nevzpomínám, ale taky záleží na tom, co chceš zjistit. Jestli frekvenční charakteristiku, tak na tu by se zjednodušené schéma dalo udělat.