Pájení stříbrem
Moderátor: Moderátoři
Pájení stříbrem
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
stříbrné pájky
"Stříbrné pájky" dráty pro tvrdé pájení jsou už s tavidlem na povrchu naneseným.
Vypadají jako elektroda pro el. sváření. Podle barvy poznáš kvalitu (obsah stříbra). Žlutá má stříbra nejméně a nejhůř smáčí a je nejlevnější, modrá je střed, nejlepší výsledky dává drát s bílým tavidlem, ale je nejdražší. Podle kvality je taky odstupňována teplota tavení, bílá potřebuje nejvíc tepla.
Ještě je možná červená nebo růžová, měla by být nejkvalitnější a nejdražší, ale teplota pro tavení bude asi dost vysoká (tu jsme nikdy nepoužívali).
Jsou i dráty bez tavidla, ale při použití drátů s tavidlem máš o problém míň.
A samozřejmě acetylén.
Pájeli jsme na tupo, měď. Chce to mít pro pájení co nejmenší (nejtenší) mezeru, ta pájka docela dobře vzlíná (zatéká) do spár. Při větších mezerách je docela problém tam pájku udržet.
Tak teď autogení HW. Mám flašku O2 25L/200 s GCE redukčákem. Kdykoliv ji můžu mít naplněnou za hubku. K tomu mám karavanistickou flašku 10 kg propanu od Siadu. (Samotnej propan je na pájení lepší, než PB). K tý mám redukčák na propanbutan štelovatelnej s výstupním maňasem. A to je vše.
Chce to hadice, malou klempířskou rukojeť, PB hořák a jednosměrky plyn a O2.
Rukojeť je kolem 1900 ale co hořák, to přes 2500. Nojo, ale s PB moc lidí nedělá tak se není kde moc zeptat jakou velikost hořáku na věci co předpokládám že se budou pájet. Hlavně nerez, železo, měď a možná i hliník od 0,3 do max 1,5 mm stříbrem nebo mosazí.
Docela dost prachů na občasný použití. Co třeba koupit rukojeť a hořák Miniautogenu od Kempera a doplnit to hadicema a jednosměrkama a připojit k mým redukčákům? Není to až moc velkej hračkoid? Taky nevím, jestli ty jejich hořáky na Novacet a Supergas jedou dobře i na propan. V nejhorším bych dokoupil redukčák na Novacet, ty jejich kartuše zase nestojí svět. Teda kromě kyslíku, za tu cenu je velká kyslíkovka 50l/200 barů.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
+ pár dalších třeba na tom bazoši.
Nerez a měd stříbrem, železo/ocel můžeš mosazí i tím stříbrem, hnilík čistej i ve slitinách jedině pod speciálním fluxem čistým hnilíkem - je to daný teplotama tavení a afinitou (smáčitelností) danejch kovů navzájem. Zbytek v PM.Celeron píše:...
...tak se není kde moc zeptat jakou velikost hořáku na věci co předpokládám že se budou pájet. Hlavně nerez, železo, měď a možná i hliník od 0,3 do max 1,5 mm stříbrem nebo mosazí.
...