koupím Krystal 1Mhz

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martin1pv

koupím Krystal 1Mhz

#1 Příspěvek od martin1pv »

Zdravím,nemá někdo krystal 1Mhz? Nemůžu nikde rozumě sehnat.Klidně i starší.Mám to do digitronových hodin s TTL.
Díky.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

V jakém pouzdře? Když si počkáš, mohl bych Ti sehnat i nějaký přesnější.
Pro tuhle aplikaci ale není 1MHz krystal moc vhodný
samec

#3 Příspěvek od samec »

Prečo 1MHz? Na hodiny sa používa 32,768kHz.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Když už jsme u toho. Co se používalo v digitálkách, které měly stopky na 1/100 s.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

samec píše:Prečo 1MHz? Na hodiny sa používa 32,768kHz.
Starší konstrukce používaly jen dekadický děličky - tam spíš vyhověl X-tal s dekadicky vydělitelným kmitočtem 1MHz nebo 10MHz.
xsc píše:Když už jsme u toho. Co se používalo v digitálkách, které měly stopky na 1/100 s.
X-tal se základním kmitočtem 4,096MHz - po příslušným vydělení dával základní kmitočet 100Hz.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

No nevím: v digitálkách se setinovými stopkami jsem pokaždé narazil jen na 32,768 kHz krystal. Jak to měli převedené na displej a s jakým rozptylem (jestli z 1/64 s nebo třeba 1/1024 s), to netuším. Jen v hodinkách Casio kmital na 3,2768 MHz, tam i ty setiny nebyly zjevně nijak obcházené.
Jd ale o to, že krystal kmitající v kilohertzové oblasti je tyčový a citlivější na teplotu i tlak vzduchu, než krystaly s jinou orientací řezu, které se ovšem dají v rozumném rozměru vyrobit až tak od 1 MHz výše. Proto budíky s krystalem 4,194304 MHz (například několik modelů Prim Quartz) jsou podstatně přesnější a stabilnější, než hodiny s krystalem 32768 Hz.
Ale je sháňka po krystalu 1 MHz k už hotovému zapojení. Prohrabal jsem zásoby, ale to, co jsem našel, by vyžadovalo přídavnou předděličku: 3 MHz, 4 MHz a 8 MHz bych měl. Ale to taky neodpovídá zadání poptávky...
Naposledy upravil(a) Hill dne 25 čer 2019, 22:48, celkem upraveno 1 x.
martin1pv

#7 Příspěvek od martin1pv »

Je to do konstrukce z přílohy AR 1974,mám spoustu krystalů ,ale ne 1Mhz a právě se chci vyhnout zásahu do zapojení.Sehnal jsem tady na fóru originál DPS a snažím se to dělat dobově.Na pouzdru mě zas tak nezáleží,ale DPS je dělaná určitě na takový ten větší TESLA.Nikde ho nemají jedině na objednávku a za 250kč plus pošta.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Zejtra se ti kouknu, teď už je moc pozdě dělat kravál hrabáním se v kutlochu. Myslím že bych tam 1MHz moh mít.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
decmen

#9 Příspěvek od decmen »

Myslíš tenhle ?
Někdy v 80. letech jsem taky postavil hodiny s MH74141 a MH7490, 100kHz krystal byl moc drahej a špatně sehnatelnej. Původně jsem chtěl udělat tyhodiny dvojě, i trafo na 12V+180V je ještě někde v krabici, ale nějak došel zdroj digitronů, tak z toho sešlo a krystal je pořád v krabici.
Přílohy
x1-1.jpg
x1-1.jpg
x1.jpg
x1.jpg
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Nedavno jsem taky shanel, ale byly hodne drahe tak jsem tam dal za 10 kacek 1MHz oscilator a byl klid. Nevim proc je zrovna tato hodnota mesehnatelna.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

V dnešní době procesorové není problém použít pro stavbu hodin jakýkoliv krystal, když se nastaví patřičný dělící poměr.
podle mě se ale krystaly 32.768 KHz používají z toho důvodu, protože tento rezonátor má podobu miniaturní ladičky, tak si vystačí s nejmenším příkonem pro udržení optimálních stabilizačních vlastností.
Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo rozstřelil 1MHz krystal přetížením, ale v hodinách jsem rozstřelil těch malých hodinkových krystalů několik - než jsem upravil zapojení 4060-ky.
Nevím, co je na tom pravdy, ale někde jsem se setkal z informací, že se u některých hodin používá zkracování "kroku" po několika cyklech čítačů. Tato vlastnost se dá nějak programově nastavovat po sestavení elektroniky a před zakápnutím švába epoxidem. Z toho důvodu si vysvětluji vyšší přesnost quartzových ručkových hodinek, na rozdíl od digitálek. Strojky do ručkových hodinek dělá pár firem, který pak osazuje leckdo, digitálky se vyrábí masově a kdemožně.
josek

#12 Příspěvek od josek »

Môžem ti poslať kryštál v puzdre HC-49, CCE 1.000MHz za poštovné, keď pošleš adresu
yakl

#13 Příspěvek od yakl »

Spomínam si, že 1 MHz kryštál bol použitý v oscilátore meniča zvuku čínskych farebných televíznych prijímačov Beijing. Bol tam v klasických veľkých púzdrach. Takže možno niekde na zbernom dvore.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Artaban001 píše:...někde jsem se setkal z informací, že se u některých hodin používá zkracování "kroku" po několika cyklech čítačů. Tato vlastnost se dá nějak programově nastavovat po sestavení elektroniky a před zakápnutím švába epoxidem. Z toho důvodu si vysvětluji vyšší přesnost quartzových ručkových hodinek, na rozdíl od digitálek. Strojky do ručkových hodinek dělá pár firem, který pak osazuje leckdo, digitálky se vyrábí masově a kdemožně.

Doba trvání pulsu pro krokový motor je určená hradlováním (tedy zkrácením) sekundového impulsu, aby do motorku tekl proud jen tak dlouho, že spolehlivě rozhýbe kotvu, ale nežere baterku ani o chlup déle. Obvykle trvá tento impuls 7,8 ms
Pokud jde o to zkracování cyklu čítačů, nevylučuji ani tu možnost, ale ve slušných hodinkách je na seřízení přesného chodu kapacitní trimr, tak nějaké zkrácení cyklu se dělá jen u čítače desítek vteřin, desítek minut a desítek hodin. Jinde ztrácí smysl.
Mimoto některé šváby pro hodiny s krokovým motorem mají o 7 děliček dvěma víc a pracují tedy s krystalem 4,194304 MHz, z NDR to byl budíkový U114D. Ten je jak teplotně, tak časově stabilnější a hodiny umí být skutečně přesné. Obvod U118F byl utčený pro náramkové hodinky a krystal 32,768 kHz.

Ovšem pro účel "měření" setin sekundy v digitálních stopkách, protože ty mají vlastní děliče nezávislé na chodu hodin v pozadí, se využívá nejčastěji finta vynechání 7 impulsů z každých 32 (například 5., 9., 14., 18., 23., 27. a 32. impuls se nepustí dál). Tím čítač dekodéru dostane za sekundu právě 100 impulsů (místo 128, které používá řetěz děliček pro normální hodiny). Když se toto vyklíčování zařadí ne přímo před dekadický čítač zobrazení setin sekundy, ale o dvě děličky dvěma blíž ke krystalu, už se zmenší rozptyl periody na 2,5 ms, což je u náramkových digitálek nepřesnost zcela zanedbatelná, protože to tlačítko start ani stop nikdo nestiskne tak přesně, aby to nějak vadilo. Ale efektní to je.
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

https://en.wikipedia.org/wiki/Quartz_clock
je to zde zmíněný (po přeložení do češtiny Googlem):
"Mnoho levných křemenných hodinek a hodinek používá techniku ​​známou jako kompenzace inhibice . [3] Krystal je záměrně vytvořen tak, aby běžel poněkud rychleji. Po výrobě je každý modul kalibrován proti přesným hodinám v továrně a nastaven tak, aby přesný čas programoval digitální logiku tak, aby přeskočil malý počet cyklů krystalů v pravidelných intervalech, například 10 sekund nebo 1 minutu. Pro typický pohyb křemene to umožňuje naprogramované úpravy v 7,91 sekundách po 30 dnech po 10-ti intervalech (na 10sekundové měřicí bráně) nebo naprogramované úpravy za 1,32 sekundy po 30denních krocích po 60sekundových intervalech (na 60- druhá měřicí brána). Výhodou této metody je, že použití digitálního programování pro ukládání počtu pulzů k potlačení v energeticky nezávislém registru na čipu je levnější než starší technika ořezávání kmitočtu křemíkové ladičky. Logika kompenzace inhibice některých křemenných pohybů může být regulována servisními středisky pomocí přesného časovače a nastavovacího terminálu po opuštění továrny, ačkoli mnohé levné pohyby křemenných hodinek tuto funkci nenabízejí."..

A právě podle mě jsou takhle "seřizovaný" strojky např "Myiota", který jde najít skoro v každých ručkových quartz hodinkách. Kapacitní trimry se už dávno nepoužívají* - jak je to u chronometrů vyšší cenové třídy nevím.
*Vzpoměl jsem si, jak na některých destičkách z krystalem, tím švábem a cívkou motorku byly vidět ze švába vývody, který byly spojeny s nějakým pólem napájení - některý byly odškrábnuty, a tím se nastavovala ta korekce v několika krocích.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“