Hyundai i30 HB - zadní stěrač

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Hyundai i30 HB - zadní stěrač

#1 Příspěvek od dvorak »

Poradí mi prosím někdo, jak vyměnit lištu zadního stěrače u Hyundaie i30 HB ? Snažil jsem se jej nějak vycvaknout z raménka, což se mi nepodařilo, bojím se, abych to neulomil. A další věc - je možný výměna jen gumičky nebo to je integrované s lištou ? Děkuji.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Gumičky šly vyměnit naposledy v šádyně nebo žigulu. Počínajíc fáčkem se na našem trhu a v cizině minimálně o 10 roků dřív objevujou výhradně celý výměnný stírátka = gumičky zalisovaný s přítlačnýma vahadlama nebo pružinama do jednoho snadno vyměnitelnýho celku. I když teda u " šundééj!" se může dít leccos ohavnýho, v tomhle moc odlišný nebudou, ať si klidně miliónkrát vopakujou, že jsou jiný než ti z Boleslavi ....
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 02 črc 2019, 19:14, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

dvorak píše: jak vyměnit lištu zadního stěrače
Foto uchycení by pomohlo.
https://youtu.be/sLle7kZ4RFo
Asi by bylo dobré dát stěrače do servisní polohy https://youtu.be/TQ1-eBAlxso
dvorak

#4 Příspěvek od dvorak »

Díky, ale s tím, že gumičky se již nemění, nesouhlasím - na trhu je hafo dodavatel, např.:

https://www.sterace.eu/83-gumicky-do-steracu
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Fajn, už mám pro svýho Drobka nový stírátka na cestě - upozorňuju, že nejde o žádnej tuning, ale naprosto běžný koncernový sériový provedení. Zejtra bych je měl mít v ruce, tak je vyměním a dám sem fotku, jak bys ty gumičky na nich měnil ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ondra2

#6 Příspěvek od Ondra2 »

Samozřejmě se ve většině případů dají gumičky měnit, a to dokonce i na tvz. bezraménkových stěračích. Mají je na každé benzínce (filson a podobné), kvalita je ale pofidérní.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Tak jsem to dneska vyměnil - na fotkách jsou 2,5 roku starý stírátka značky SWF, na auto šly originál BOSCH - obojí koupeno přímo přes prodejce ELIT, koncern garantuje plnou záměnnost obou značek. Při výměně jsem si potvrdil, že ty stírátka jsou fakt i tvarově skoro identický, jen BOSCH jsou asi o 5mm delší. Provedení je AeroTwin, konkrétní typ od BOSCHe je A051S - přímo typově určený pro Fábuli II a Roomstera. A chtěl bych teda vidět toho, kdo by na nich dokázal vyměnit stírací gumku a zase je bez speciálního vybavení složit do stejnýho stavu jako před výměnou - ty zakulacený koncový krytky jsou totiž na vlastní konstrukci navařený vf-svárem, žádná západka, kterou by šlo vyklonit a která by pak (po vytažení starý a nasunutí nový gumy) zacvakla zpátky tam není ...

A nejsou to rozhodně žádný vořezávátka za jedno nebo dvě kila z pumpy - cena je přes 700,-Kč za pár. Fakt ale je, že DRŽEJ - obvykle mi vydrží na autě jeden pár dva až dvaapůl roku ... zatímco ty levný "za kilo" z pumpy mě už na formanu obvykle opustily hned po zimě, když ne už během ní - a bylo jedno kdy jsem je kupoval. Bylo úplně normální je měnit 2x během roku. Přitom tyhle AeroTwiny na autě byly už z výroby, nekupoval si je nikdo jako tuningový vylepšení - potvrzený prodejcem.
Přílohy
20190703_160946.jpg
20190703_160946.jpg
20190703_160342.jpg
20190703_160342.jpg
20190703_160334.jpg
20190703_160334.jpg
20190703_160402.jpg
20190703_160402.jpg
witt

#8 Příspěvek od witt »

Stírátka máme na našich autech nejrůznější - je tam i "originál" od škodovky a na všech jsou ty plastové koncovky nacvaknuté, gumičky lze tedy vyměnit.
dvorak

#9 Příspěvek od dvorak »

Tak dnes jsem si gumičku vyměnil, sice originál je uprostřed širší, ale je to celkem v pořádku - gumička za 29 Kč.
Jak vycvaknout stěrač z raménka jsem našel na youtube.
Jinak stěrače jsou za hubičku na ebay, doprava zdarma.

https://www.youtube.com/watch?v=tmdBI3ukuw0

https://www.ebay.com/itm/Rear-Windshiel ... SwTZ9cw56W
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“