Záchrana pračky Tatramat 246V
Moderátor: Moderátoři
¨http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/pracky-mycky/cerpadla/cerpadlo-plaset-34w-univerzalni-kompletni-a1000x-do-pracky-pracka-%5Bid%3D81728825%5D.html?ItemIdx=10
Mám nějak řešit to, že trochu teče i to topné těleso. Nestačí to jenom dotáhnout? Nebo mám koupit rovnou celé nové těleso? Jsou vůbec ty tělesa rozměrově kompatibilní? V tatramatce mám Strojsmalt 2000W.
Matici povol, ale nech na šroubu na kousku závitu, aby ti šroub nezapadnul dovnitř. Pak ho klepnutím na matici zaraz dovnitř. Vykláním se snaž těleso uvolnit a vytáhnout (jde to blbě) když tak si pomoz páčením šroubovákem mezi těsněním a vanou tak, aby co nejmíň oprýskal smalt. Těsnění a sedlo ve vaně očisti od kamene nejlíp kyselinou solnou. Těleso (samotnou spirálu) očisti od kamene teplým octem (kyselinou to jde líp, ale sežere povrchovou úpravu pokud tam ještě nějaká je).
Pak teprve posuď stav tělesa a zvaž nákup nového. Pokud je guma jakž takž v pořádku a nepředpokládáš životnost dalších 10let není výměna nutná. Doporučil bych při případném nákupu zvolit nižší příkon (pokud ti nejde o extra rychlý ohřev) šetří to kontakty programátoru. Jak píše BOBOBO záleží jen na délce. U této pračky těleso drží jen za tu zadní gumu takže ani na tvarování spirály nezáleží. Při zpětné montáži můžeš dotěsnit chemoprenem,silikonem a pod. Pokud je guma relativně v pořádku stačí namáznout vazelínou (já používám A4) ona trochu nabobtná a netěsnosti se zatáhnou.
Pokud se nerozběhne, je pravděpodobně zalehlej hřídel v ložisku - musíš namočit ložisko do vody, nechat nasáknout a pak manuálně protočit.
A kutilmile - nelituju tě
//edit vzadu za motorcekom je vrtulka asi na chladenie, a nou sa da potocit rukou a kladie taky primerany odpor (tvoreny asi trenim medzi gumovou vrtulou o stenu vodovodu) ... tak tym padom ta oska nie je zaseknuta, ale motor sa po pripojeni na elektriku netoci... takze ?
dred píše:Máš pridreté alebo zodraté klzné ložiská. Rotor musí ísť ľahko. A gumená vrtula sa nikde nemá opierať.
Keď ho rozoberieš, zistíš príčinu....
ad1
akoze gumenna vrtula (lopatky) kladu prirodzeny odpor pri styku so stenou obluka.. ak by tam bola medzera tak by to nedokazalo vytlacit vodu, ak to pekne prilieha tak to dokaze pumpovat lebo niesu netesnisti.. proste prstom sa to toci jemnuckou silou, a toci sa iba ak prstom tlacim, nie ze roztocim ako koleso stastia.. takze vyzera to ze to je ok a naprazdno bez vody s elektrikou sa ta vrtua musi tocit v dobrom stave - kedze sa netoci, vyzera to na iny problem ako mechanicke pridretie / ? /
ad2
skusal som podla obrazku aj motor na bubon, ak zapojim na pomale otacky ,tak sa kruti, bez zataze cca 1A,... ak zapojim na rychle otazky tak zvaram kable - skrat ... je to vysokootackove vinutie zhorene/skrat ? alebo je to tak ze v pripade rychlych otacok treba mat zapojenu fazu aj nulak aj na pomale vinutie ?
ad3
//edit
napadlo ma ci na motore bubna nna vysokootackove vinutie nie je zly kondenzator ... prehodil som och medzi sebou a robi to to iste.. vrci a netoci
Je to úplne jednoduché odstredivé čerpadielko na malý tlak... to úplne konštrukčne aj funkčne stačí.
Rotor býva väčšinou už len magnetický valec (u starších typov kotva nakrátko), tam sa nemá čo pokaziť - jedine spálené/prerazené vinutie statora. Závadou bývajú ale zodraté klzné ložiská rotora. Po privedení napätia na cievku statora sa rotor vychýli a oprie sa o stator a potom sa už nevládze roztočiť - len bzučí...
Motorčeky rôznych typov majú v ponuke napr. TU ...možno tam nájdeš aj ten TVOJ.
Netočí-zmeriam vinutie. Buď mám vinutie v pr. alebo je dobré a logicky je vada inde. Hotovo.