Jak se dnes rentgenuje?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Jak se dnes rentgenuje?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Jak se v dnešní době provádí rentgenové snímkování? Předpokládám, že už se nevyvolávají desky fotografickou cestou. Navíc "konsilium" má snímky prakticky okamžitě k dispozici v PC. Předpokládám nějaký velkoplošný polovodičový snímač (čip) pod deskou? A prý je díky vysoké citlivosti snímače daleko menší dávka ozáření. Doby kdy lékaři pozorovali v olověné vestě živý nazelenalý obraz kostlivce jsou už asi pryč, co? :D
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 04 črc 2019, 19:09, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Pouzije sa material, co svetielkuje pri oziareni a ten sa snima CCD alebo CMOS snimacom.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Jo, je to tak. Sice dál strkaj pod pacoše na rengenu různě velký desky jako když se "filmovalo" ale pak tu desku strčí do bedny podobný skartovačce a v ní to vyčtou do PC a smažou pro další použití.
Jinak ti "olověný" doktoři jsou v cévní chirurgii stále zcela běžní. Když se mi šťourali v zůžený žíle na ruce, tak rengen běžel permanentně a na obrazovce bylo vidět, co v tý žíle různejma stentama a nafukovacíma roztahovacíma balónkama dělaj. Normálně stál vedle mě, zástěra a límec, ruce holý, koukal na monitor co se v žíle děje. Občas jsem na monitoru viděl stín jeho rukou. Nevím, kolik toho při takovýmhle zákroku koupěj. Rengen byl se systémem tvaru podkovy co se otáčí a posouvá kolem pacoše a asi to má úzce směrovej paprsek, v mým případě tak těch 10 cm, protože obraz byl jen na šířku předloktí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Má to víc režimů, od přehledového až po detaily. Umí to i nahrávat do své paměti, aby mohli porovnat, co se nepovedlo... Dělají pod tím několik hodin denně. Nějaký rozptyl tam je, místnost je stále obložená olovem a směrem do ovladovny se používá k odstínění olověné sklo. Doktor i sestry mají "olověnou vestu", spíš dlouhou zástěru (je dost těžká) a "bryndák" kolem krku - hlavně kvůli štítné žláze. Rentgen běží, když doktor chce a zároveň určuje intenzitu. Běh se signalizuje nad monitorovým panelem na sále i nad vstupními dveřmi. Rentgen sám sčítá dávku, ta se zapisuje k výkonu. Zajímavé je pozorovat, jak v tom shluku šedých, pro necvičené oko nerozlišitelných objektů, dokážou vůbec něco najít a ještě tam něco nainstalovat...
Jinak není pravda, že klasické rentgeny již všude skončily. Když jsem si nedávno zlomil ruku, tak při diagnóze v nemocnici byl rentgen moderní, ale při kontrole na poliklinice nastoupila Chirana :-)
vrky

#5 Příspěvek od vrky »

Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

xsc píše: Zajímavé je pozorovat, jak v tom shluku šedých, pro necvičené oko nerozlišitelných objektů, dokážou vůbec něco najít a ještě tam něco nainstalovat...

Mě si do žíly přicmrdávali kontrastní látku, krásně bylo vše vykreslený, klikatá roura a kolem mraky pavučin. A v tom ty jejich stenty a jiný hejblátka.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Žíly/tepny jsou vidět dobře, horší to je, když se vrtají přímo v srdci. Kontrastní látku používají jen někdy. Když třeba v srdci instalují chlopeň, tak kontrastem jen kontrolují proudění krve, ale trefit se musí bez něj.
Tady je záznam ze složitějšího výkonu: http://www.kardio.tv/jak-souvisi-srdecni-ousko-a-cevni-mozkova-prihoda.html, na tom webu je i ukázka klasické "instalatéřiny", tedy obnovení průchodnosti cév. http://www.kardio.tv/rubriky/video-prenosy
samec

#8 Příspěvek od samec »

rnbw píše:Pouzije sa material, co svetielkuje pri oziareni...
Čo to je a kde sa to dá zohnať?
konosuke

#9 Příspěvek od konosuke »

Olověné brnění (po vašemu tedy vestu) se i dneska (občas) navlíkne pacošovi při RTG snímkování u stomatologa, možná proto aby neutekl z ordinace bez placení...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hubert_79 »

možná proto aby neutekl z ordinace bez placení...

Jo. A může za to Kalousek.
MUDr mi rentgenovala zuby, měl jsem na sobě cosi těžkého, takovou jako zástěru a prstem jsem přidržoval v ústech takovou destičku. Tu pak MUDr vložila do jakéhosi přístroje a v PC viděla snímek.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
vrky

#11 Příspěvek od vrky »

To mě zubařka taky dělá. Rengen plic jsem měl na cd všetně programu na prohlížení.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

xsc píše:Když jsem si nedávno zlomil ruku...

Ako sa ti to podarilo? Zeby bitka s p32? :P :twisted:
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Existuje také cosi, zvané RTG zesilovač obrazu, říkají tomu tak.
Charos

#14 Příspěvek od Charos »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“