Divné chování 12V Pb akumulátoru

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#31 Příspěvek od tomasjedno »

V garáži bylo tak 25, baterka mohla mít tak 30.
Kremik

#32 Příspěvek od Kremik »

Víš, ta kontaminace se sice nabízí, ale jak moc je pravděpodobná?
tomasjedno píše:Auto dlouhodobě stojí ve společné garáži, nedá se na 100 % vyloučit neoprávněná manipulace. Dále bylo auto v březnu na servisní prohlídce, vyloučit se nedá taky nic (blbnutí s elektrolytem, záměna baterky...).

Servis můžeme vyloučit, to bylo 3 měsíce zpět, Tobě dle popisu to začlo blbnout "ze dne na den" až teď. Záměnu baterky bys asi taky poznal, když o ni tak pečlivě pečuješ. No a společná garáž - vandali se vyskytují všude, ale dělají snadno spáchatelné kousky. Kdo si bude dávat tu práci, aby se dostal pod kapotu zamknutého auta tak, aby při tom nic nepoškodil a to jen proto, aby něco nalil do baterky? To mi přijde krajně nepravděpodobné.

[quote=”tomasjedno"]Jo, jenže před tím do ní jiná nabíječka 5 dní cpala 0,7 A (tj. 84 Ah).[/quote]

Ano, ale evidentně v té baterii ten náboj nebyl. Buď má baterka záhadný svod a proměnil se na teplo, nebo nabíječka dává měně nebo nic, nebo je svod v autě...
Nabitý článek prostě plynuje, zasulfátovaný plynuje ještě ochotněji. Pokud neplynuje, není nabitý.
Osobně bych v tomto případě baterii nabíjel proudem 1/10C, tedy 5,5A. Ač toto obvykle nedělám, není potřeba, je to jediná prokazatelná cesta jak zjistit zda se dá akec nabít a jestli se při tom děje i něco nežádoucího. Trocha divočejšího plynování ho jednou nezabije, naopak mnohé o jednotlivých článcích prozradí.

(Vážně nechápu důvod, proč se mi druhá citace nechce správně zobrazit :?: )
masar

#33 Příspěvek od masar »

První uvozovky v "tomasjedno" jsou z jiné znakové sady. :wink:
tomasjedno

#34 Příspěvek od tomasjedno »

Kremik píše:Servis můžeme vyloučit, to bylo 3 měsíce zpět, Tobě dle popisu to začlo blbnout "ze dne na den" až teď. Záměnu baterky bys asi taky poznal, když o ni tak pečlivě pečuješ. No a společná garáž - vandali se vyskytují všude, ale dělají snadno spáchatelné kousky. Kdo si bude dávat tu práci, aby se dostal pod kapotu zamknutého auta tak, aby při tom nic nepoškodil a to jen proto, aby něco nalil do baterky?
Ze dne na den se stalo to, že už ta první nabíječka nebyla schopná vytáhnout baterku na 14,4 V, tak přešla do režimu trvalého proudu 0,75 A. Změna stavu baterky ale mohla být pozvolná.
Záměnu baterky bych nepoznal, pokud by byla použita stejná.
Kapota auta je odrýglovaná, když je auto na nabíječce.

Kremik píše:Ano, ale evidentně v té baterii ten náboj nebyl. Buď má baterka záhadný svod a proměnil se na teplo, nebo nabíječka dává měně nebo nic, nebo je svod v autě...
Svod v autě jsem podezříval hned jako první. Není. Nabíječky dávají to, co ukazuje ampérmetr. Resp. dva na sobě nezávislé ampérmetry. Baterka má prostě záhadný svod (na všech článcích zhruba stejný) a veškerá dodaná energie se mění na teplo, při napětí hluboko pod plynovacím a při proudu jednotek ampér. V autě stejně jako mimo auto. Měřicí přístroje jsou zkontrolované, měří správně. A nejsem vůl.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 05 črc 2019, 11:48, celkem upraveno 2 x.
Kremik

#35 Příspěvek od Kremik »

Psal jsem to na tabletu, dle mě jsou tam jen jedny uvozovky, ale díky za tip, prolezu to.
Kremik

#36 Příspěvek od Kremik »

Pak tedy OK, baterie má záhadný svod na všech článcích. Víc tady na fóru asi nevyřešíme. Kdyby se to poladilo tak o 150mV výše, byla by to vhodná náplň do VRLA baterek :-)
masar

#37 Příspěvek od masar »

Kremik píše:...dle mě jsou tam jen jedny uvozovky...
Je tam napsáno: [quote=”tomasjedno"]
První uvozovky jsou šikmé. :wink:
Kremik

#38 Příspěvek od Kremik »

Díky za info, mi se zobrazují stejně, i ty zvýrazněné ve Tvém příspěvku vypadají zcela identicky... Nevím, kde jsem k nim teda přišel :lol:

Edit: Tak jo, když to fakt hodně zvětším, je vidět určitý rozdíl v délce té spodní "šikminy" :D
Přílohy
050720192764.jpg
050720192764.jpg
sinclair

#39 Příspěvek od sinclair »

Tomáši, co to je za značku aku, že je normálně údržbový?
Už i Bosch před víc, než 5 lety dělal 55Ah v bezúdržbovém provedení, kterému bez poškození nešlo "vyloupnout lištu zátek".
Právě kvůli možnosti vlastní údržby jsem si opatřil jeden starší údržbový typ od Varty, mám ho ve Feldě už sedmým rokem a drží.
tomasjedno

#40 Příspěvek od tomasjedno »

Kremik píše:Pak tedy OK, baterie má záhadný svod na všech článcích. Víc tady na fóru asi nevyřešíme. Kdyby se to poladilo tak o 150mV výše, byla by to vhodná náplň do VRLA baterek :-)

Ještě doplním VA charakteristiku při dalším nabíjení “už nabité” baterky:
0A: 12,5 V (po 24 h odpočinku)
0,2 A: 13,2 V (po 12 h, dále neroste ani za 4 h)
0,75 A: 13,45 V (po 1 h, dále neroste a to ani za 5 dní, baterka po několika hodinách na omak lehce teplá)
2 A: 13,85 V (po 1 h, dále neroste a to ani po 7 h, baterka po několika hodinách ohřátá cca o 15 ºC).
5 A: 14,56 V (po 5 minutách, v prostoru je 27 ºC), 14,54 V (po 15 minutách), 14,46 V (po 30 minutách), 14,38 V (po 45 minutách, už je na omak cca 35 ºC), 14,31 V (po 60 minutách, plášť cca 37 ºC). Po celou dobu velmi sporadické mikrobublinky. Nabíjení ukončeno, aby se nepřehřál. Považuji během této hodiny napětí za “konstantní”, pokles je způsoben ohřevem (cca -30 mV/K).
Příměr se Zenerkou považuji za velmi případný. Že bych poslal elektrolyt na rozbor?
Crifodo

#41 Příspěvek od Crifodo »

ty koncové uvozovky mají ASCII 34.
Ty tvoje počáteční jsou typografické "horní uvozovka dvojitá" ASCII 148, v české typografii správně nepoužitelné, "správně" by měly být počáteční 99 tj. ASCII 0132, a pak koncové 66 tj. ASCII 147.

„TAKHLE“
tomasjedno

#42 Příspěvek od tomasjedno »

sinclair píše:Tomáši, co to je za značku aku, že je normálně údržbový?
Yuasa 56068, dá se sehnat i dnes: https://eshop.micronix.cz/akumulatory-a ... 56068.html
Taky se dělá v provedení Ca, ta už je pak myslím nedobytná (i když tenhle prodejce ji uvádí jako údržbovku) https://www.topbattery.cz/autobaterie-y ... -390a.html

A původní baterku jsem tam měl Panasonic, číslo už nevím, byla “MF” čili maintenance-free, ale normální šroubovací špunty.
sinclair

#43 Příspěvek od sinclair »

Podobné chování "nejde nabít" jsem už zažil u jednoho neznačkového aku, nějak na F. Nebyl zrovna levný, ale podobným způsobem musel být odejit do sběrny. Co taky s aku, když nejde nabít, to není ani na pokusy. Zkoušel jsem kdeco, i asymetriku, nic nepomáhalo, jen se zahříval.
Ale dobře chápu Tvoji snahu přijít na to, co se vlastně stalo. Dělám to taky a systematicky se snažím zjistit PROČ - pokud tomu ovšem rozumím.
Jenže o výrobě, sestavování, použitých materiálech a "boční" elektrochemii nemám nejmenší páry, proto jsem po tom nikdy nepátral.
rnbw

#44 Příspěvek od rnbw »

FIAMM? To je smejd a nie lacny.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

Já bych nejdřív zkusil jedno. A to udělat reprodukovatelnej vybíjecí cyklus = baterku nejdřív před dalším zkoušením vybít až do napětí 1,8V na článek = 10,8V na svorkách při zatížení. Vybíjel bych pokud možno konstantním proudem, aby se dalo změřit kolik Ah baterka vydá. A nový nabíjecí pokusy bych dělal až potom.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“