Myčka AEG Favorit F88040IMP přestala fungovat

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
marat

Myčka AEG Favorit F88040IMP přestala fungovat

#1 Příspěvek od marat »

Zdravím chlapi,

včera myčka normálně fungovala a dneska nejde zapnout. Světlo v myčce svítí, ale na sepnutí hlavního vypínače vůbec nereaguje. Nic se nerozsvítí.
Zkusil jsem vypínač přemostit a bez efektu.

Na hlavní desce není vizuálně nic špatně, kabeláž ok, do desky jde napájení.

Nemáte někdo tip, kde může být problém?

Díky moc!
judeware

#2 Příspěvek od judeware »

Kdyby se něco takového stalo mě, zaměřil bych se na řídící desku a její napájení...

Je tam spínaný zdroj, nebo sériový kondenzátor? Deska má/nemá oddělenou silovinu od slaboproudu (obojí můžete dá do závorek)?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od otakarv »

Máme také myčku této značky jenom trochu starší typ ale myslím si že řídící elektronika v ní bude ta samá.
Také jednoho dne přestala fungovat, při stisku síťového vypínače se nic nerozsvítilo. Myčku jsem rozebral, vyndal jsem řídicí jednotku a byla tam klasická závada, vadný zdroj. Každopádně byl vadný IO LNK304GN a spálený 2W rezistor 47Ω. Já jsem tam ještě pro jistotu vyměnil kondenzátor 10µF/400V a varistor S10K275.
Bylo to loňského roku před vánocemi, já jsem součástky objednával z TME 11.12.2018. Součástky přišly asi za 2 dny, celý radostný jsem rozbalil a že jdu opravit zdroj. Když jsem vybalil IO tak se koukám, pouzdro jiné a nápis na něm samozřejmě také jiný, ten kdo vyřizoval mojí objednávku se zmýlil a poslal úplně jiný IO LM2596S, přitom popisky na sáčku odpovídaly tomu správnému IO. :roll:
Ihned jsem to reklamoval, odpověděli mi že musí nejdříve udělat inventůru aby zjistili zda jim souhlasí (nesouhlasí) počet příslušných součástek. Za asi 4 dny mi poslali tu správnou, ten LM2596S mi nechali.

Bylo by dobré kdybys tu dal foto té tvojí řídící jednotky.
marat

#4 Příspěvek od marat »

Zdravím chlapi,

díky moc za reakce.
Včera jsem myčku komplet rozebral a nenašel jsem nic, co by mě navedlo k závadě. Nic vypáleného, zbarvený kabel, špatný kontakt. :(

Deska vypadá jako nová, včetně spodní části a proud do ní jde.
Přílohy
deska.jpg
deska.jpg
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Vždyť v tom LNKáčku máš díru jak vrata.
marat

#6 Příspěvek od marat »

Pravdu díš.. :(

Při bližším zkoumání je nad ním rozstřik na plošňáku a když jsem to hodně zvětšil z boku, tak je tam černá kapka. Asi vyhořel spíš dolu.

Je otázka co odešlo s ním.

Chlapi, jste někdo z Prahy, že by jsme se domluvili. Na tuhle drobotinu nemám vybavení a zrovna příští týden mám dovo.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od otakarv »

I když ten rezistor R70 47Ω/2W vypadá shora neporušeně, bude podle mě určitě přerušený, může mít v sobě díru vespod, to snadno zjistíš ohmetrem.
Ten IO U3 LNK304GN je určitě po smrti, zjistíš to opět ohmetrem a to když na jeho piny 5(D) a 7(S) nebo i 8,1,2 které jsou společné se 7, přiložíš měřící hroty, ohmetr by měl ukázat hodnotu kolem 12Ω pokud je šlusnutý. Nový mi ukazoval několik MΩ.
marat

#8 Příspěvek od marat »

Otakar: Tak je to přesně jak píšeš. Už jsem objednal nové, tak uvidím jak budu úspěšný.
Děkuji moc za radu!!!
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Nemáš zač. :wink:
marat

#10 Příspěvek od marat »

Tak součástky vyměněny a myčka funguje jak nová.
V mém případě byly vadné všechny 4 uvedené.

Díky moc.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od otakarv »

Těší mě že jsem mohl pomoci. :wink:
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od otakarv »

Nebudu zakládat nové vlákno když je zde toto i se stejnou řídící jednotkou jakou mám já v mojí myčce AEG a také jsem zde radil zakladateli.
Mi po opravě myčka běžela bez problému 1 a půl roku a nyní opět tma, nelze zapnout, nic se nerozsvítí. Rozebral jsem, vyndal řídící jednotku, zběžně zkouknul součástky, IO LNK304GN na pohled neporušený, rezistor R70 47Ω také čistý ale při měření ohmetrem přerušený. Když jsem kontroloval IO diodovým testem mezi pinem 1 a 5 tak ukazoval normální hodnoty tj. v jednom směru nic a ve druhém úbytek 0,520V. Mi to připadá že jsem tenkrát koupil nevhodný rezistor a pouze ten nyní pustil, osazoval jsem tento.
Můžete mi to potvrdit a nebo vyvrátit? Vše kromě toho rezistoru vypadá v pořádku.
Rostav

#13 Příspěvek od Rostav »

2W je málo. Musí být asopň 3W / 47Ω. Zkontroluj i ESR kndenzátoru pro 400V.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od otakarv »

Tak ten kondenzátor 10µF/400V má kapacitu 10,62µF a ESR=1,5Ω což je myslím v pořádku. Zkusím osadit nový rezistor a uvidím co se bude dít.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

Takže myčka právě domyla, má za sebou první testovací cyklus. Nenašel jsem výkonnější rezistor a skládat se mi je nechtělo tak jsem opět osadil takový co jsem před 1 a půl rokem tam dával (objednával v TME), jak budu objednávat nějaké věci tak přiobjednám i výkonnější.
Rostav, děkuji za radu. :agree:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“