čerpadlo Proteco 250W hladina

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Crifodo

čerpadlo Proteco 250W hladina

#1 Příspěvek od Crifodo »

U čerpadla Proteco typ 40250-NM mi nevypíná hladinový kontakt při vyčerpání, tj. kabel s dvěma kontaktovými ploškami se ocitne na suchu, ale motor běží dál. Při vypnutí a opětném zapnutí "do sucha" se už nerozepne, při opětném zalití kontaktu ve vypnutém stavu a následném zapnutí se opět rozběhne, čili špatná je hystereze ze stavu hladina - bez hladiny. Nezkoumal to už někdo? Čerpadlo je zatím v záruce.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Kód: Vybrat vše

Čerpadlo CP-0250-NM
Čep (10) hladinového snímače (11) nasuňte do jednoho ze tří otvorů (12) v boční liště čerpadla podle
toho, jak vysoká má být hladina zbytkové vody. Po poklesu hladiny pod snímač je čerpadlo ještě 3 min v
chodu než dojde k jeho vypnutí. K opětovnému sepnutí dojde až když hladina opět dostoupí ke snímači.
Pro dosažení minimální hladiny, např. při vyčerpávání bazénů je nutné úplně uvolnit snímač z otvoru

s tím jsi počítal? (je to výcuc z manuálu)
manuál kdyžtak zde:
http://www.proteco-naradi.cz/cerpadlo-ponorne-250w-6000l-hod-max-hloubka-7m-g69912.html
Podle mě jsou to exoti:
Ten hladinový spínač nemá hysterezi vůbec. Jakmile se odplaví, běží časovač, který předpokládá, že se pomocí těch dalších 3 minut odčerpá dostatečné množství vody (je asi potřeba s tím počítat) pro vytvoření "hladinové hystereze", jinak by čerpadlo "skákalo", jako když u elektronických snímačů hladin prohodíte "horní hladinu" se "spodní hladinou"
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Artaban001 píše:Podle mě jsou to exoti:
Ten hladinový spínač nemá hysterezi vůbec. Jakmile se odplaví, běží časovač, který předpokládá, že se pomocí těch dalších 3 minut odčerpá dostatečné množství vody

V mém tištěném manuálu je hlavně ta věta o vypnutí úplně jinak.

tři minuty do vypnutí by čerpadlo pracovalo tak možná někde v tělocvičně, ale z objemu sudu ta hladina zmizí za dvě vteřiny při tomto výkonu.
Jestli je tam fakt 3 min časovač, tak to jsou hovada kalná.
Přílohy
proteco.jpg
(123.89 KiB) Staženo 233 x
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Já bych tomu i věřil. Mají pouze jedno čidlo, který snímá propojení kontaktů vodní hladinou. Voda z různých zrojů má rozmanitou vodivost a poloha taky není jednoznačně určená, takže měření odporu mezi elektrodama jako rozdíl hladin nepřichází v úvahu. Mají to nakalibrovaný tak, aby to reagovalo skoro na všechno kromě destilky. Takže mají dvě možnosti:
1. při odplavení se čerpadlo zastaví definitivně. Znovu by se uvedlo do chodu přerušením napájení - což je blbost.

2. Časovač - doběh - kdy se nejspíš počítá s tím, že zbývající voda ve výtlačným traktu se periodicky vraci k oběžnýmu kolu a tím smáčí gufera, takže se nespálí (podobně se to děje i v pračce).

přidal bych ještě další možnost a to tu, že se čerpadlo po vypnutí "umrtví" na stanovenou dobu, aby nepulsovalo pohybem hladiny.
To ale nejspíš z nějakýho důvodu nepoužili.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

Jenze kazdy uvadite jiny model cerpadla... Jeden ma dle navodu klasicky plavak s kontakty a kulickou uvnitr, druhy zase elektronicke ovladani nicmene dle crifodova popisu ma taky elektronicke ovladani a navod zminuje plovak s kulickou. Takze je v nem nejspis i to elektronicke rizeni... Nejspis nepocitali s tim ze bude pouzito v nadobe s malym objemem. V tomhle případě bych jej asi vymenil za to s plovakem...
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Keemo: stáhni si manuál z toho odkazu, co jsem tu postnul. Elektronická verze se zhoduje s verzí, co uvedl Crifodo. verze "CP 40250" k nalezení není. Jen CP 0250. A důvod, proč to mají tak "blbě" jsem tu uvedl - podle mě.
Každopádně není problém hodit čerpadlo do vany, k němu napojit provizorně výtlačnou hadici, aby šel proud vody zpět do vany a ten snímač vynořit za chodu.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“