Top.těleso

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nxn

Top.těleso

#1 Příspěvek od nxn »

vykuchal jsem top. těleso z pračky ....nevíte na jakou teplotu se ohřeje na vzduchu(jestli to vydrží když bylo pro provoz ve vodě)...chci si vyrobyt sušičku na DPS
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

No vzhledem k výkonu asi 2 kW se ti na suchu pěkně rozsvítí. Lepší bude těleso (nebo celé zařízení) z tzv. infrazářiče, tedy elektrického sálavého přímotopu, který se používal v panelákových koupelnách. Těleso má výkon 800 W a vydrží rozžhavení dooranžova.
mety

#3 Příspěvek od mety »

Ta špirala z pračky na suchu zhori.
Nebolo by lepšie použiť nejaky stary fen na vlasy?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Pokud myslíš sušení fotoemulze, tak tam můžeš použít teplotu max. 70°C, já to dělám na plotýnce od vařiče přes termostat zabudovanou ve staré mikrovlnce, mám tam taky UV trubice na osvit.
David2

#5 Příspěvek od David2 »

Tak pokud to těleso chceš použít tak ho připoj na menší napětí, pokud bude střídavý můžeš výkon omezit na polovinu pouhým jednocestným usměrněním...
Radix

#6 Příspěvek od Radix »

Mám velké pochybnosti, že se jednocestným usměrněním omezí výkon na polovinu.
jarda_k

#7 Příspěvek od jarda_k »

Radix píše:Mám velké pochybnosti, že se jednocestným usměrněním omezí výkon na polovinu.

A proč ne? Nevěřím tomu, že by závislost odporu tělesa na teplotě byla nějak příšerně velká.
Sejny

#8 Příspěvek od Sejny »

Radix píše:Mám velké pochybnosti, že se jednocestným usměrněním omezí výkon na polovinu.
Mám pocit, že tenhle způsob omezení výkonu tělesa byl v nějakém starém ETA fénu a chodilo to.
PIPER

#9 Příspěvek od PIPER »

Po jednocestném usměrnění se nesníží výkon topného tělesa na polovinu, ale na hodnotu asi 0,7.
nxn

#10 Příspěvek od nxn »

a nebo ji potrápit triakem....
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
jarda_k

#11 Příspěvek od jarda_k »

PIPER píše:Po jednocestném usměrnění se nesníží výkon topného tělesa na polovinu, ale na hodnotu asi 0,7.

A proč? 1/2 času o stejném výkonu je podle mě 1/2 výkonu v dlouhodobé střední hodnotě.
David2

#12 Příspěvek od David2 »

Ja to použil v mojí hrotové páječce a šlo to dobře. Předtím svítila a odpařovala cín a teď se s ní dá krásně pájet. Další možností je využívat tepelné kapacity tělesa a spínat ji v určitých intervalech relátkem s 555. Nebo rovnou nějakými polovodiči. A teď mě napadá proč tam nedat rovnou bimetal? Spínače na 70°C jsou velmi často v mikrovlnkách na MOTech třeba..
galjo

#13 Příspěvek od galjo »

jarda_k píše:
PIPER píše:Po jednocestném usměrnění se nesníží výkon topného tělesa na polovinu, ale na hodnotu asi 0,7.

A proč? 1/2 času o stejném výkonu je podle mě 1/2 výkonu v dlouhodobé střední hodnotě.
No skus zapojiť Watmeter a uvidíš.
jarda_k

#14 Příspěvek od jarda_k »

galjo píše:
jarda_k píše:

No skus zapojiť Watmeter a uvidíš.

Co uvidím? Jsem přesvědčenej, že to bude polovina výkonu.
David2

#15 Příspěvek od David2 »

Mě to nějak nedává smysl, to přece musí být 50% výkon (pokud nepočítam změnu odporu topného tělesa, ubytek na diodě a proud v závěrném směru) Když rozkrojím jeden koláč na 2 kusy, tak přece dostanu 2 poloviny, nikoli 2x 10/7 To usměrnění je samozřejmě myšleno bez kondenzátoru.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“