jaká je zatížitelnost membránové klávesnice

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

jaká je zatížitelnost membránové klávesnice

#1 Příspěvek od bu2520 »

jaký proud a napětí snese kontakt fóliové klávesnice? Mám tu přístroj na opravu vadná klávesnice. Přímo touto klávesnicí jsou spínány relátka 24V .
Přílohy
K1024_006.JPG
K1024_006.JPG
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Proudu to moc nesnese, podle typu tam mohou být proti postříbřenému motivu na fólii buď vyseknutá prohnutá plechová kolečka zajišťující mikrospínačový chod nebo taky jen další slabý postříbřený povlak na vypouklém plastu. Proudem se motiv odjiskří a je vymalováno. Udělal bych mezibastl s tranzistory a proud kontakty omezil tak na 1 mA. Zase nechoď s proudem moc nízko, jednak kvůli rušení a svodům a taky kvůli čištění kontaktů. Stříbrné mají tendenci oxidovat a pak to taky přestane spínat. Dlouhodobě perfektně spolehlivé je pouze zlacení, membránové klávesnice se tak nedělají vůbec, ale i tact switche se zlacenými kontakty aby jeden pohledal. Dělá je firma C&K. Třeba by ta klávesnice šla na tact switche předělat, jestli je pod tím místo. Taky netuším, o kolik se jedná kusů a zda jsou vůbec náhradní klávesnice k dispozici.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

už jsem navrhl plošák , místa je tam relativně dost, ale ani ty tact switche, nesnesou proud nic moc a relé je indukční zátěž. Podle promáčknutí tam bude zřejmě plechový výsek . Tak jsem tam vymyslel mikrospínače od Panasonika. Sundám fólii vyvrtám větší díry a dám fólii zpátky. Ty spínače půlka nejde a má svody.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Když už děláš desku, tak na ní rovnou dej i SMD tranzistory a diody přes cívky a bude to už napořád.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

je to reléová logika , ošetřím kontakty transilem a bude.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Bežně se horní fólie nalepí na Al plech s 15-20 mm dírama a pod ní se osadí na pomocnej plošák mikrospínače s požadovaným proudem. Takhle jsem si sám tisknul panely na samolepící fólii na Epson Photo Stylusu. Pokud má fólie vypouklej hříbek, jdou použít i mikrospínače přímo na 230V s krokem 2 mm. Tu vypouklinu ale doma neuděláš, na to musíš do Jihlavy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

jo náhradu těchto klávesnic dělávám udělám plošák a tactswitche , díry atd. Ale tohle je první případ , kde spínají silovinu a navíc nevhodnou zátěž, tak mě to překvapilo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“