Ne/kvalitní elektronické součástky z Číny a českých e-shopů
Moderátor: Moderátoři
Ne/kvalitní elektronické součástky z Číny a českých e-shopů
Chtěl bych se zeptat. Kupujete el. součástky (rezistory, kond a další...) z Aliexpressu či Ebaye? Jde mi o to, že bych tam rád takové věci nakupoval. Nicméně je problém v tom, že tam koupíte cca 300 ks kondenzátorů za 30,-, nicméně jejich vlastnosti jsou odlišné. Jejich provedení je tedy nekvalitní. Jde mi totiž o to, zda je možné např. kondenzátory sehnat s "použitelným" činitelem jakosti (co možná nejmenším ztrátovým činitelem), nebo-li s malou parazitní indukčností, ztrátového odporem atd. za příznivou cenu. Jak čtu vaše příspěvky, tak šance je nejspíše mizivá, jde o risk a může se tedy nákup naopak spíše prodražit než naopak.
V ČR seženete 1 takovou součástku za 2 - 4 Kč + poštovné.
Chtěl bych vás požádat, zda-li nemáte osvědčené prodejce na Ali či Ebay, kteří takové součástky ve větším množství za dobrou cenu prodávají a jsou opravdu kvalitní. Máte své dlouholeté ověřené prodejce? Podělíte se o odkazy a doporučení?
Jak však rozeznat, co se opravdu na Ebay a Ali kupovat vyplatí a co je naopak naprostá ztráta peněz? Co různé displeje, servomotorky, které nám čeští přeprodejci, jakým je např. arduino-shop, přeprodávají rovnou z takovýchto čínských e-shopů? Věřím, že se v Číně dá vyrábět kvalitní zboží a oni to dělat umí, jen po tom musí být poptávka.
Jak rozeznat, že např. polovodičová součástka vyrobená firmou Texas Instruments je na zde v ČR či na Ali a Ebay opravdu vyrobená zmiňovanou firmou? Jak rozeznat padělek od originálu?
Dobře tedy. Polovodičové součástky tedy nekupovat z Číny (ale tam se přeci vše vyrábí, ne?). Ale jak poznám, že český prodejce, viz arduino-shop, mi čínské zboží, které si z Ali či Ebay mohu objednat sám za zlomek ceny, sám neprodá?
Jak z Čínských e-shopů eliminovat "padělatelské" prodejce od skutečně originálních? Kde vzít tu jistotu, že objednávám skutečně kvalitní zboží, které je u nás opravdu jen zbytečně předražené?
Děkuji
pontiaq píše:Ale jak poznám, že český prodejce, viz arduino-shop, mi čínské zboží, které si z Ali či Ebay mohu objednat sám za zlomek ceny, sám neprodá?
Většina (všechny ?) modulů u těchto prodejců je přeprodej z číny. Asi nejjednodušší je v googlu vyhledat vizuálně podobné obrázky. A hned víš na čem jsi.
Serva do hraček jsem kupoval u tohoto prodejce, za ty peníze spokojenost. Např. čínské servo MG995R jako náhrada za HS-422 je dobře použitelné za cca třetinu ceny.
Rozhodně se vyhýbám u číňanů kupovat baterie, kondenzátory a dílenské nářadí. Např. tyhle stahovací klěště jsem na zkoušku koupil v aukci za cca $1.5 jestli by nešly použít pro děti do kroužku. Je to parodie na kleště. Totéž jsou všechna vakuova pera na SMD, pinzety, "repair tooly" a pod.
Dobrou zkušenost mám naopak s breadboardy a mini kuličkovými ložisky (u nich je cena 1/10).
//Koupil jsem i pár Li-ion k otestování. Jasné fejky 18650 s deklarovanou kapacitou 9800 mAh za 38 Kč měli sice jen 980 mAh, ale fungují už 3 roky bez problému. 2500 mAh za stovku ale mají plnou kapacitu a taky zatím fungují.
1)Polovodičové součástky (R,C,L, TR, ...) zásadně z čínských e-shopů (Ali, Ebay, ...) nekupovat. Vždy se jedná o padělky skutečných součástek.
Možnosti v Česku:
Farnell
Mouser
TME. eu
GME
GES
HADEX
Někdo Tme doporučuje, někdo zas naopak ne. Podobné je to u GME a GES. V tomto jsem tedy stále v rozpacích.
A nyní příklad. Řeknu si, že bych si chtěl objednat 5-30 pol. součástek. Čínu obejdu. Jsem v ČR.
Farnell - zboží za cenu cca 40,- + 130,- poštovné
Mouser - + POŠTOVNÉ 500,- to budu stále platit takovou sumu za poštovné při každém takovém nákupu?
Tme.eu - doprava Economy přes PPL je 50,-.
GME, GES - doprava nad 100,-.
To se nedoplatím. V okolí (hodina cesty vlakem) bych měl mít pobočky TME, GES a GME. Raději asi vyzvedávat osobně (u Farnellu a Mouseru to není možné). Ale pokud tyto e-shopy nedoporučujete, pak si už nejsem jistý ničím. Které obchody tedy prodávají jen originální součástky přímo od výrobců (TI, S)?
Pokud je poštovné drahé, to se pak nedivím, že se všichni uchylují k AliExpressu a Ebayi.
2) Různé displeje, motorky, třeba i pájky, moduly, arduina, integrované obvody atd... Oplatí se z Číny kupovat, když je české e-shopy pouze přeprodávají z Ali a Ebay? Neviděl jsem, že by je v ČR někde originálně prodávaly.
Jak rozpoznat, co se z Číny opravdu vyplatí objednat a co je u nás pouze předražené (opět z Číny)?
Mimochodem, v tomto případě recenze na AliExpressu nehrají žádnou roli, jelikož je píší nezkušení uživatelé, kteří netuší, že si objednávají padělky originálních součástek. Tak odpadá další směrodatná pomoc, jak se zorientovat.
Ceny v GM jsou totální zlodějina.
U GME, TME nemas jistotu vubec v nicem, je mozne ze polovinu soucastek maji original, ale kdyz nevis kterou, je ti to prd platne.