Pájení
Moderátor: Moderátoři
Pájení
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
hrot se musí čistit a cín který je tam déle oxiduje běžně za 15 vteřin, takže mokrou houbičku nebo čisticí "drátěnku"
přepálená naprasená kalafuna to moc nevylepší
pokud je výsledek furt špatný, zkusit jiný cín hlavně ne bezolovo
- Artaban001
Pokud máš jen prosté omezení výkonu, tak Ti hrot "v akci" zchládne, protože mu spoj odebírá teplo. Optimální nastavení si musíš vyzkoušet na nějaké desce, kterou hodláš vyhodit, nebo stavbou nějakýho "cvičnýho" zapojení.
Kdysi jsem tu měl ale nějaký starý cín, který sice dělal skoro předpisový spoje, ale po vychladnutí a ztuhnutí byl matný, jakoby opískovaný.
Takže jsem neušetřil ani za tu dopravu, musím koupit novej.
a to zdaleka nerobim postup ako si opisal. skratka neocisteny plosak, ak treba pridam kalafoniu , dam trochu cinu, zohrejem podla potreby. preve vcera sa mi nechcelo skrabkat kus drotiku , tak som lak skratka opalil teplotou pajkovacky, nasledne pridal trochu kalafonie k cinu a je to....
myslim ze za tie roky si uz cvakanim spinaca dokazem regulovat teplotu podla potreby.
podla mna maz nizku teplotu.
Otkundes píše:Mám snad čtyřicet let starý „cín“ který se prodával za 1,- Kčs v prodejnách Elektro-radio. Dodávala ho Mecahnika v.d.i., Praha. Již zašedlý, ale pájet se s ním dá pořád.
Myslíš tím zajisté "cín" průměru cca 2,5-3 mm plněný nějakým sajrajtem co skoro vše sežral (asi Eumetol) a co byl namotanej na takovým "motýlku" z tvrdýho papíru? Ten tu ještě někde mám, úplně šedivej. Mělo to dost málo cínu, prý stejná slitina jako trojůhelníkový tyče pro klempíře.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!