Rele s postupnym sepnutim
Moderátor: Moderátoři
Rele s postupnym sepnutim
potřeboval bych poradit, jakým způsobem vyřešit tuto úlohu:
Po přivedení napájení na relé, je nutné, aby toto relé seplo a potom rozeplo svůj kontakt 2x po sobě, čas prodlevy 200-300ms je OK.
napajeni 12V nebo 5V, spinany proud do 10mA.
Napadlo mne použít 2x relé se zpožděným sepnutím, a nastavit na nich rozdílné časy, ale to relé samo nerozepne.
Nebo obvod, který by po přivedení napájecího napětí (5 nebo 12V) sepnul a rozepnul výstup 2x po sobě
Děkuji za rady!
-
petrfilipi
Triso.0 = 0 //Port je výstupní
GPIO.GP0 = 1 //Generul log. 1
delay_ms(250) //Čekej 0,25s
GPIO.GP0 = 0 //Generul log. 0
delay_ms(500) //Čekej 0,5s
GPIO.GP0 = 1 //Generul log. 1
GPIO.GP0 = 0 //Generul log. 0
repeat //Nekonečná smyčka
until 0
2. Musí to být samostatné zařízení? Není to nějaké zařízení, v jehož dosahu je PC? Tam by to bylo možné udělat pomocí seriového portu podobně jako jednočipem.
3. K čemu to má sloužit?
4. Jinak to lze (asi) postavit i z logických obvodů s použitím nějakého čítače 7493 nebo tak nějak, ale vše to bude větší a složitější na nastavení atd. A byl by problém, kdyby měly být jednotlivé časy rozdílné. To v procesoru napíšeš 250 a je to 0,25s; napíšeš 550 a je to 0,55s - samozřejmě s nějakou malou nepřesností, ale ta v tomto případě asi nebude hrát roli.
Petr
- radek89
- Kontaktovat uživatele:
S procesorem bude vždycky život jednodušší, pak můžeš ještě zkusit najít nějaké multifunkční relé.
Po provedení napětí na hradlo 4093 se rozběhne oscilátor, 4017 začne počítat a posouvat výstupy.
Z výstupů se bude spínat v potřebných "rytmech" přes tranzistor relé.
Až dopočte do deseti, tak se přes jedno hradlo 4093 zablokuje a do bude čekat na vypnutí nebo nový Start povel.
Edit:. Tak jsem za "Plhu"
Ale taky jsem pro PICAXE 08M2
-
petrfilipi
samec píše:To snáď nemyslíš vážne, kvôli takej hlúposti použiť PC.
Na to je predsa Arduino.
Vždyť to píšu - pokud je vedle nějaké PC, tak to přece nebudeš programovat na PC a pak nahrávat do Arduina, abys to po chvíli zase programoval v PC (třeba pro změnu času) a zase nahrával.
Ale jde o konkrétní podmínky zadavatele primární otázky - kde to bude, k čemu to bude, jak často se to bude používat atd.
Já mám takto udělaný generátor impulsů - na PC (NB) je program, ovládá seriový port, kde je optočlen (varianta 1) nebo relé (varianta2). V PC si krásně změním čas a nepotřebuji nic kromě "výkonového" prvku, připojeného ke COM portu. Navíc mi takovéto zařízení slouží ke zjištění čísla COM portu, hlavně když jich je na PC třeba 5.
Petr