Vidím, že to musím popsat podrobněji:
Pokud je napětí akumulátoru větší než prahové (např. 12V), je tranzistor T2 otevřený přes D2 a R7. Na vstupu IC3A je tedy log0 a klopný obvod je překlopen impulzy na vstupu IC3B (přes C6) tak, že na výstupu IC3A je log1, IC3B log0 a měnič je odblokován. Přidaná dioda D je tedy uzavřená a odpor Rx není připojen a neovlivní tedy spodní hranici napětí akumulátoru, jejíž velikost určuje napětí na zenerově diodě + napětí Ube T2, tedy asi 8,2V. Poklesne-li napětí akumulátoru pod hodnotu 8,2V, uzavře se tranzistor T2 a log1 překlopí RS klopný obvod na opačnou stranu a měnič se zablokuje. Katoda diody je v tomto případě na 0V. Pokud se z nějakých důvodů (např. i odlehčení akumulátoru při zablokování měniče) napětí akumulátoru zvětší nad 8,2V, začne protékat proud děličem R7,Rx přes nyní již otevřenou diodu D a tím zůstane napětí na výstupu děliče pod úrovní 0,7V, potřebných k znovuotevření tranzistoru T2. Překročí-li napětí akumulátoru úroveň 12V(např. vlivem nabíjení z nabíječky), dostoupí výstupní napětí děliče hodnotu 0,7V, tranzistor opět otevře a umožní tak impulzům přes C6 překlopit RS na opačnou stranu a odblokovat měnič. To je celé.
edit: opravil jsem označení tranzistoru T1 na T2 podle schematu.
to
dolac: Toto asi nemysliš vážne? Katoda diody na výstup hradla? Ty chceš tlačiť napatie do vystupu hradla? Nemyslel si to opačne, hoci ani tak by to nefungovalo ako hysterezia.
Snad už je to jasné, jak jsem to myslel. V log0 do hradla teče proud děliče R7Rx. Na tom není nic "nezákonného".
A co se týče proudové ochrany, řešil bych ji stejně, jak je na schematu. Jen jsem poukázal na hodnoty snímacích odporů 3x0,1 Ohmu, na kterých musí vzniknout úbytek cca
2,4V aby tranzistor T1 sepnul a to odpovídá proudu přes
70A, zatímco tavná pojistka je
15A.