Něco jiného je praxe. Když tito teoretici v autě přijíždějí z vedlejší ulice na hlavní a blikají, tak mají i svou teorii, že mají přednost. Při případné havárii ale policistu zajímá, kdo jel na hlavní a kdo na vedlejší a tudíž, kdo nedal přednost a je tudíž vinen. Teorie o blikání/neblikání a rychlosti jízdy ho logicky ani nemohou zajímat. Pokud jde někdo po chodníku se psem na vodítku a s náhubkem, což je vše podle zákona (a další povinnosti nemá) a ten pes tam skáče, tak nikoho nezajímá, že se ho poleká cyklista, který tam nemá nic dělat a už vůbec elektrocyklista se svou rychlostí minimálně 15 km/hod. i když potom brzdí. Mě prostě udivuje, jak si někteří osobují právo jezdit po chodníku bez ohledu na chodce, jak tady píšou.
Já bych prostě jako chodec tvrdil, že jsem si nějakého cyklistu vůbec nevšiml a že podle zákona nejsem povinen předpokládat, že na chodníku pojede bicykl, auto či motorka. Vše ostatní jsou jen zbytečné kecy. A ať zkusí někdo dát odkaz na zákon a paragraf, kde je napsáno, že to musí chodec předpokládat. Pokud chodec vběhne pod auto mimo značený přechod, tak má z toho řidič i tak dost nervy, ale neznamená to, že ten chodec je nevinný a že se to hodí na řidiče. Na označeném přechodě má řidič smůlu vždy. A netvrďte, že někdo jako řidič automobil do chodce přecházejícího mimo značený přechod vrazí záměrně.
Občas jedu tak na chodníku na kole, ale u chodců případně i zastavím než mě pustí, zvláště se psem nebo s děckem. A taky se mi stává, že musím někdy pěšky a přecházím přechod, ale počkám si až si mě ten řidič všimne a ne že tam skočím podle teoretiků, že mám na přechodů přednost. Ne, nemám pokud tam není semafor. Přechod je součást silnice a ne chodníku. Stejně jako občas vidím stejné teoretiky cyklisty, jak jedou po silnici, ale souběžně u silnice je stezka pro cyklisty a taky ho raději objedu a nesrazím.
PotPalo: máte se krásně v Blavě, když tam máte třímetrové chodníky. Tady se do toho vejde vždy i cyklostezka.