Pájení hliníkových vodičů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#46 Příspěvek od mtajovsky »

Tak jsem zkusil udělat ohýbací zkoušku podle Sendyxe. Není to tak snadné, ohyb není rovnoměrný vzhledem k nerovnoměrné tloušťce pájky. Když jsem zabral víc, aby se pásek těsně obepnul kolem šroubováku, tak se utrhnul. Výsledek asi třetího pokusu je na obrázcích. Taky jsem zkoušel utrhnout od pásku celý spoj s tlustším vodičem. Utrhnout to jde snadněji, než od mědi, to se dalo čekat. Pevnostní spoj to není, přechodová vrstva do hliníku není tak pevná. Takže to bude dobré jen jako galvanický spoj. Při pájení se spoj nedá dlouho prohřívat, jinak přechod do AL zdegeneruje a pájka nedrží. To má za následek, že pod vrstvou pájky mohou zůstat bublinky se zbytky tavidla - viz poslední obrázek. Chce to pájku bez vlastního tavidla.
Přílohy
DSC00664r.jpg
(81.52 KiB) Staženo 104 x
DSC00662r.jpg
(292.63 KiB) Staženo 104 x
DSC00661r.jpg
(150.68 KiB) Staženo 107 x
DSC00666r.jpg
utržená pájka, pohled na přechodovou vrstvu
(71.46 KiB) Staženo 90 x
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od pajosek2 »

EKKAR píše:Jde pájet i hnilík hnilíkem - ale na to už ohřev páječkou nestačí, musí se to ohřívat plamenem jako klasika tvrdá pájka. Jako tavidlo se používá mletej kazivec (fluorid sodnej nebo vápenatej). A vzhledem k masivnímu zdroji tepla to právě není na drobný věci - chce to aby aspoň jeden kus hnilíku byl trochu masivnější aby nejdřív pohltil dostatek tepla - a pak samozřejmě hodně cviku a šikovnosti...
Ekare nechci nějak zpochybnit Tvé metody,ale pokud se teplem spojuje hliník s hliníkem,tak nejde o pájení,ale o svařování. Pájení je technologie,kdy se taví jen jedna složka a pájené materiály mají velmi rozdílné teploty tání. Naproti tomu při svařování se taví obě svařované složky. To jen na doplnění.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#48 Příspěvek od EKKAR »

Bylo by to svařování, kdyby se opravdu tavil podklad. Ale když se jen nataví a pokud se použije jako "přívar" nebo "pájka" kov s menší teplotou tavení, je to pájení - v podstatě pájení je i metoda TIG, pokud přídavnej materiál vyhoví požadavku na menší teplotu tavení než má podkladovej materiál. To je v podstatě jedinej rozdíl mezi pájením a svařováním. A u toho hnilíku se skoro nikdy nepájí na čistej hnilík, ale na slitiny - ať je to silumin nebo nejrůznější druhy duralu - a čistej hnilík se právě používá jako pájka...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#49 Příspěvek od BOBOBO »

Ale Karle nekličkuj , bude to sváření .
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od hrabosh »

Tak - jak jsem psal v jiným vlákně - zkoušel jsem pájení hliníku na jednotce řízení motoru z Punta, kde jsem potřeboval napájet drátek na chladící plošku driveru zapalovací cívky.
Nejlepších výsledků jsem dosáhl s pájecí kapalinou ELCHEMCO na hliník z GME: http://www.gme.cz/pajeci-kapalina-elche ... l-p745-004
a pájkou na hliník (Sn70Zn30): http://www.gme.cz/cinova-pajka-elchemco ... l-p745-020

Fotka je v příloze.

Drželo to fakt pevně. I když jsem za to tahal vzteky, protože jsem si vlastní blbostí urval jeden z řídících bondwirů na tom diy a tím pádem byla celá moje snaha k hovnu, tak to nepovolilo....
Přílohy
die.jpg
Pripajeny die
(73.96 KiB) Staženo 105 x
BOBOBO

#51 Příspěvek od BOBOBO »

Vodička z ebay, první zkouška , jde to . Objednáno 1.5.19
Přílohy
IMG_1544.JPG
IMG_1544.JPG
IMG_1542.JPG
IMG_1542.JPG
sr71

#52 Příspěvek od sr71 »

BOBOBO píše:Vodička z ebay, první zkouška , jde to . Objednáno 1.5.19

co to máš přesně za kapalinu?, můžeš sem prosím dát nějaký konkrétní odkaz?
sr71

#53 Příspěvek od sr71 »

zkoušel jste někdo pájení něčím takovým? https://www.aliexpress.com/item/3297449 ... 2e0eAlR7To
je možné že by třeba pomocí PB hořáku šlo tímto spojit např 2 AL plechy?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“