2W rezistor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
helios

#16 Příspěvek od helios »

p4ul píše:to masar: aha, takže jestli jsem to správně pochopil, i malý rezistor na 10W se bude zahřívat stejně jako ten 2W, protože záleží na ploše. Takže pokud bych chtěl chladnější, musel bych obstarat větší rezistor, nebo ho nějak připevnit na chladič a zvětšit tak plochu.

Ještě mě napadá, co kdybych dal do série diodu, na ní by byl úbytek napětí 0,7V a tím by se výkon snížil na 0,38W, kdybych tam dal 2 diody, pak by byl jen 0,15W. Ale to asi nebude dobré řešení nebo ano?

Tak ti budú hriať aj diódy, nielen odpor, prúd ti bude pri kolísaní napájania kolísať viac, ako so samotným odporom. A to asi nechceš, však?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
p4ul

#17 Příspěvek od p4ul »

Tak potom jedině rozdělit ten rezistor na 2. Na každém bude poloviční výkon a třeba to už nebude tak pálit. Škoda, že není nějaký vzorec pro teplotu. A nebo to nechám tak a budu doufat, že to ten rezistor vydrží :)
masar

#18 Příspěvek od masar »

Ano, přeně tak. Tím, že zařadíš diodu v propustném směru a současně zmenšíš velikost odporu, skutečně rozdělíš ztrátové výkony na obě součástky v poměru úbytků napětí na nich. Ale celkový výkon se tím nezmenší, jen se zvětší vyzařovací plocha pro tento výkon z jedné na dvě součástky a ty budou mít tedy menší povrchovou teplotu. Je přitom jedno, jest-li to bude dioda nebo další odpor v sérii. :wink:
Cust

#19 Příspěvek od Cust »

1. vzorce na teplotu semosebou jsou, jen je to trosku slozitejsi nez ohm. zakon a musis znat i materialy, ktere teplo odvadeji do okoli
2. odpor se nespali
masar

#20 Příspěvek od masar »

Nestačil jsem včas reagovat. Jeto přesně tak.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jezevec »

2W odpor je dimenzovaný na ztrátový výkon 2W a nemůže při třetinové zátěži topit tak, abys na něm neudržel prst, to už je teplota přes 60°C. Mě spíš připadá, že on tu LEDku napájí střídavým proudem.
Sendyx

#22 Příspěvek od Sendyx »

A proč by nemohl ? Pokud má povrchovku při plném příkonu kolem 300 st. C, což je běžné, tak kolik bude mít při třetině ?
Cust

#23 Příspěvek od Cust »

Sendyx: Krasna otazka, hned jsem si dosadil odpoved... Popravde me dalo dalsi dve sekundy nez jsem si odpovedel znovu. Ja opravdu nevim, ale podle me to bude vic nez 100. (Vzniknuvsi teplo bude presne tretinove, jelikoz bude ale gradient teplot nizsi, tak bude i horsi odvod tepla, tedy teplota bude o neco vetsi nez tretinova... - je to tak spravne?)

EDIT: ptakovina, mylna domenka, ja fakt nevim jakou bude mit teplotu...
asi to zmerim :-) jen ted nevim cim
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

No zhruba správně. Pokud by měl při teplotě okolí 30 st. a jm. ztrátě 300st., má oteplení 270K, tedy podle způsobu chlazení bude mít při třetině oteplení 90K a více - protože některé složky odvodu tepla nerostou s oteplením lineárně. Ale první nástřel by bylo 30+90 = 120.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jezevec »

Kdybyste neteorizovali, ale zkusili si to na zdroji, tak zjistíte, že ta teplota nepřesáhne asi 45°C při okolní teplotě 20°C. Zkoušel jsem to na několika různých dvouwaťácích, ulíkových i drátových.
Sendyx

#26 Příspěvek od Sendyx »

A není to náhodou anti perpetuum mobile ? :D Odpor, který se vymyká teorii elektronagmnetického pole, obsahuje noru, ve které se výkon transportuje do jiného vesmíru ?

Teď jsem si zkusil.... 2W odpor 10R, výrobce Bradley - při 0,66W, teplota okolí 24 st.C, ponechány dlouhé vývody, navíc na nich krokosvorky (další odvod tepla) mi čidlo s dost nedokonalým stykem ukazuje 64 st.C - bude to mnohem víc, nejsem schopen přitisknout čidlo celou plochou, zadní stranou navíc teplo odvádí pryč a ještě ke všemu ten odpor zbytečně ochlazuje.
masar

#27 Příspěvek od masar »

O.T. Jaká je teplota wolframového vlákna 0,66W žárovky při jmenovitém výkonu? :wink:
helios

#28 Příspěvek od helios »

Pekné teórie, len je tu ešte jedna maličkosť: aktívna plocha odporu. Inú povrchovú teplotu bude mať pri rovnakej tepelnej strate starý veľký Teslácky odpor, inú zasa moderný, ktorý má niekoľkonásobne menšie rozmery. Je to podobné, ako u veľkosti chladičov na tranzistory alebo stabilizátory, dôležitá je veľkosť chladiacej plochy...
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

Samozřejmě. Proto jsem příklad uváděl pro odpor se známou povrchovou teplotou při plném výkonu.
Další podraz z praxe u výkonových odporů spočívá nejen v "miniaturizaci", ale v teplotě okolí - některé slušné výkonové odpory počítaly s teplotou okolí 70 st.C pro plný ztrátový výkon, některé moderní jen s 20 st.C a při vyšší teplotě okolí je už nitné snižovat dovolený příkon.
MaH

#30 Příspěvek od MaH »

Hodnota výkonového zatížení většiny běžných rezistorů (tj. to, co se uvádí v katalogu) - výkonových i normálních - je definovaná pro povrchovou teplotu asi 230°C, tj. těsně před jeho zničením teplem.
Řešil jsem to s dodavatelem, když se nám odletovávaly odpory z desek.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“