Levné osciloskopy aspoň 100 MHz 1GS/s
Moderátor: Moderátoři
DPO2000 je jednoduchej primitivní ale funkční osciloskop. po 7mi letech denního používání funguje pořád dobře, bez jedinýho problému. Velmi dobře se s ním dělá.
Tektronix nekašle na inovace, zplácáš blbiny. Přesouvají se spíš na vývoj u dražších modelů.
Davidus píše:Tektronix nekašle na inovace, zplácáš blbiny. Přesouvají se spíš na vývoj u dražších modelů.
Ano, v nižší cenové kategorii už dlouho nepřišli s něčím novým kromě divnýho TBS2000. Nějaký ten nástupce DPO2000 by se hodil.
R&S RTB2000 je pojatý o dost jinak, než Keysight / Agilent nebo Tektronix. Lesklej displej není moc dobrej nápad, to je fakt. Menu zatím nemohu posoudit. V této cenové kategorii by fakt mohl mít ovládací knoflík na každý kanál.
Už několik dnů pročítám weby nejznámějších výrobců a představu mám asi takto: DSO, 50 MHz, 2 kanály, hloubka paměti alespoň 1 Mpts, vzorkovací frekvence alespoň 500 MSa/s na kanál, USB s možností kontinuálního záznamu měřených dat na flash disk.
Na první pohled se mi líbil Tektronix TBS1052B, ale hloubka paměti 2,5 kpts mě spolehlivě odradila (popravdě, nejdříve jsem myslel, že je to překlep, a nechápu, jak někdo může v roce 2019 něco takového prodávat). Vyšší řada Tektronixu (TBS2000) je už nesmyslně drahá, Rohde & Schwarz zrovna tak. Požadavkům s přehledem vyhovuje Rigol DS1054Z a je za velmi rozumnou cenu, ale této značce se podle názorů zdejšího fóra mám obloukem vyhnout (stejně jako značkám typu Voltcraft, Siglent a jiným čínským napodobeninám Tektronixu). Přestože peníze nejsou úplně zásadně limitující faktor, nerad bych kupoval něco víc, než skutečně využiji. Co mi tedy doporučíte?
Nemá žádné dekódování sběrnic ani videotrigger. Je celkově divnej, říká se, že za ním stojí nějaká externí firma najatá Tektronixem... https://www.eevblog.com/forum/testgear/ ... scopes/25/
Bucci píše:hloubka paměti 2,5 kpts mě spolehlivě odradila (popravdě, nejdříve jsem myslel, že je to překlep, a nechápu, jak někdo může v roce 2019 něco takového prodávat)
Haha, Tektronix může všecko. https://www.tek.com/oscilloscope/tds3000
TDS3000 je taky model z roku 1998. Jo, 1998. Má 10k paměti na kanál. V rámci postupné modernizace došlo pouze na nahrazení disketové mechaniky USB portem.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Bucci píše:Ahoj, chtěl bych si koupit svůj první osciloskop. Využití pro hobby, zejména: Opravy starých osmibitových počítačů a programovatelných kalkulaček, které sbírám, dekódování obsahu jejich záznamových médií, různé experimenty s číslicovou technikou (TTL) a podobně.
Nehodí se pro tyto účely spíš logickej analyzátor?
forbidden píše:Nehodí se pro tyto účely spíš logickej analyzátor?
Oscilo je zas univerzálnější a poslouží i na další věci. Není vyloučeno, že si na stará kolena pořídím gramofon a budu bastlit hi-fi.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Úkol č. 1: Načíst obsah magnetického štítku kalkulačky TI-59, dekódovat jej a naprogramovat dekompilátor do zdrojového kódu pro Emulátor TI-59 od pana Němečka.
Úkol č. 2: Totéž vice versa. Dále pak navrhnout a vytvořit příslušný HW pro přenos těchto dat do a z PC.
Úkol č. 3 (výzva): Repasovat magnetoštítkovou mechaniku kalkulačky SR-52 a obnovit její funkci zápisu (u 99% kousků se nedochovala kvůli vadnému optočlenu, který s věkem podléhal zkáze).