Nefunkční klávesnice a myš v X.Org
Moderátor: Moderátoři
Někde tu mám desku, která umí i Tualatiny, ale nemůžu jí najít.
Nainstalovaný základní systém Debianu chodí normálně, ale nějak neumím přidat další sw, myslela jsem, že se to dělá přes aptitude, ale to tam není. Budu si muset přečíst man od apt, ale dneska už asi ne.
"apt-get install nazov_baliku", pripadne v 8 uz celkom obstojne funguje aj "apt install nazov_baliku". Takto si mozes nainstalovat aj aptitude a nasledne ho pouzivat. Niekedy je to aj nutne (pri zlozitych upgradoch alebo downgradoch), pretoze riesi zavislosti inak.
Mám tu dual PIII jednodeskáč, v tom je taky VIA694X, ale nemám na něj backplane do normální skříně.
Tualatinovou desku jsem sice nenašla, ale našla jsem krabici s komponentama, který jsem hledala loni a nenašla. Tak možná za rok.
Například po instalaci LXDE mi to po startu spouští xwindows a to nechci. Ani nevím, jak je ukončit a nevypnout při tom počítač. Odhlásit se to celé jen restatuje.
A při instalaci sw přes aptitude mi to pořád hází nějakou chybu s initramfs. Nechápu, co má instalace nějakýho programu společnýho s initramfs.
Kód: Vybrat vše
update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-3.16.0-6-686-pae with 1.
dpkg: chyba pĚi zpracov v nˇ balˇku initramfs-tools (--configure):
podproces instalovan? post-installation skript vr til chybov? status 1
Zpracov vajˇ se spouÓt·§e pro balˇk libc-bin (2.19-18+deb8u10)
PĚi zpracov nˇ nastaly chyby:
initramfs-tools
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Failed to perform requested operation on package. Trying to recover:
Nastavuje se balˇk initramfs-tools (0.120+deb8u3)
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Zpracov vajˇ se spouÓt·§e pro balˇk initramfs-tools (0.120+deb8u3)
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.16.0-6-686-pae
mkinitramfs: failed to determine device for /
mkinitramfs: workaround is MODULES=most, check:
grep -r MODULES /etc/initramfs-tools/
Error please report bug on initramfs-tools
Include the output of 'mount' and 'cat /proc/mounts'
update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-3.16.0-6-686-pae with 1.
dpkg: chyba pĚi zpracov v nˇ balˇku initramfs-tools (--configure):
podproces instalovan? post-installation skript vr til chybov? status 1
PĚi zpracov nˇ nastaly chyby:
initramfs-tools
Pro pokra§ov nˇ stiskn·te Enter.V Debianu je to všechno nastavení někde jinde než v Slackwaru.
Jednou jsem dostal od nadšence štos instalačních CD SuSe, když jsem se po týdnu marných pokusů o instalaci ozval nadšencovi, ten připustil "jo to někdy nejde"
Nedaří se mi změnit klávesnici v textovej konzoli, když ji nastavím na anglickou pomocí apt-reconfigure console-data, tak to funguje jen do resetu, příště tam mám zase českou. Vůbec mám pocit, že to konfigurační skripty v /etc/rc.d ignoruje. Používá je ten systemd nebo jsou tam jen pro parádu a konfiguraci má někde úplně jinde?
Je mozne, ze skripty na generovanie initramfs su zabugovane a bez GRUBu nefunguju spravne.
Ale podařilo se mi (s původním jádrem) pořešit aspoň tu klávesnici v konzoli. Ono to bere stejnou, jako je nastavená pro xwindows, tak jsem tam dala dvě, českou a anglickou a už chodí obě i pod textovou konzolí.