Tesla Stereodirigent 538A

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

MH111 píše:...TC209 z hadexu svod snad nemají...
O svodu C256 se nepochybuje. Ten se musí prostě ověřit tím, že se C256 odpojí. Pokud měl svod, musí napětí na katodě spadnout zpátky. To vše za předpokladu, že mřížkový svod (R260 470k) je v pořádku.
Ovšem projev závady spíše odpovídá vadě elektronky. :wink:
MH111
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od MH111 »

Takže. Byl upadlý jeden z těch 2k2 odporů. Ovšem závada přetrvávala. Tak jsem prohodil ty ECL86 mezi sebou. No a vada se přestěhovala do druhého kanálu. Má někdo zdravou rezervní?
MH111
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od MH111 »

Nebude to asi tak jednoduché. Vyndal jsem onu rezervní ECL86, asi opravdu vadnou, a dal do levého funkčního kanálu ECL86 původem z vadného kanálu. Zapnul jsem to a ticho. Tak 5 minut dobré a pak slyším zase to vrčení z pravého kanálu i s jinou, funkční elektronkou. Napětí na katodě se změnilo z 6 na 6,4 V. Brum se změnil po připojení měřáku. Takže to asi opravdu kmitá. Může tedy za to ten katodový elektrolyt?
P.S. osciloskop mám pouze půjčený, abych se s ním seznámil, ale bez sondy. Zatím je to ve fázi nastavit tečku, její polohu a pak ještě časová základna. Navíc úroveň spouštění a stabilita. A na kufr GZ071, kvůli kterému se s osciloskopem seznamuji, sondu nepotřebuji. Takže žádné pozorování osciloskopem ode mne prosím nečekejte.
Naposledy upravil(a) MH111 dne 13 srp 2019, 20:06, celkem upraveno 1 x.
masar

#34 Příspěvek od masar »

MH111 píše:Může tedy za to ten katodový elektrolyt?...
No když ho vyměníš a závada zůstane, tak ne. Jinak je to otázka typu "Uzvednu to, pane Lorenc?" :wink:
ok1hga

#35 Příspěvek od ok1hga »

MH111 píše: Napětí na katodě se změnilo z 6 na 6,4 V. Brum se změnil po připojení měřáku. Takže to asi opravdu kmitá. Může tedy za to ten katodový elektrolyt? . . . Takže žádné pozorování osciloskopem ode mne prosím nečekejte.

to je jak hádat osud z křišťálové koule . . .
chce to systém a postupně vylučovat jednotlivé stupně
to že se zvedne napětí na katodovém odporu znamená, že ti elkou teče větší proud !
může to být i vybuzení brumovým signálem z předchozích stupňů . . .
takže znovu a lépe . . .
. . . začni odpojením C207, měř napětí a pozoruj co to dělá
pokud to bručení přestane, je to v předchozím stupni
pak uzemni g1 triody a zase, pokud to přestane, je to ještě dál . . .
chce to prostě systém a postupovat od konce na začátek zesilovací cesty.
jinak to nemá smysl vůbec dál dělat,
rozvrtáš to tak, že už to fakt nikdo do kupy nedá
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

Elektronky jsou vadné minimálně . Jediná výjimka EL34 v koncácích .
sinclair

#37 Příspěvek od sinclair »

Z kartonu 100ks polských PCL86 či ECL86 jich bývala dobrá polovina k reklamaci. Dělaly buď tohle, nebo nabíhaly do sekundární emise. Ty "úspěšné", byly ty, co se týkalo párhodinového zkušebního hraní v opravně. Nikdo už ale potom nepočítal ty, co se po 3 měsících vrátily zpátky a se stejnou závadou. Sice se to psalo do záruk, protože na lampu bylo tehdy 6 měsíců, ale dál už to nikoho nezajímalo. Nestálo to za to papírování.
Úspěšnost výroby ECL86 a PCL86 v Polsku byla tak 10%, víc ne.
Úplně to stejné bylo s polskou variantou EL84, jak Telam, tak Polam. Červená či modrá krabička, všecko jeden šunt.
V aparátech, kde teslácké či RFT EL84 pracovaly naprosto korektně, se polské EL84 dokázaly rozkmitat tak, že to ničilo i kondenzátory na primárech výstupáků.

Rada na závěr: jestli chceš mít klid a funkční přístroj, sežeň si od někoho dvě nejeté československé ECL86, na které ten 538A byl zkonstruovaný a schválený. Mají žlutý potisk.
Do té doby se budeš s vadnými kusy /které ani nemáš možnost změřit/ jen honit za vlastním ocasem.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od MH111 »

Takže po odpojení C256 se nestalo nic. Tak jsem zespodu paralelně k C258 připájel provizorně nějaký asijský elektrolyt 100 mikrofarad na 35 V. No a ono ticho! Ač je napětí na katodě po zahřátí přes 6,5 V. V druhém kanálu o něco méně, asi 6,4 V. Rezervní elektronka je opravdu na nic. I s elektrolytem dělá bordel.
Jaký elektrolyt místo původního? Pokusím se sehnat nějakou Teslu, na 35 V alespoň? nedělám si iluze, že něco z toho, co seženu v místní prodejně ten hic vydrží.
sinclair

#39 Příspěvek od sinclair »

Bohatě postačí teslácký axiální TE984 100uF/15V. Jsou pořád běžně k sehnání. Ty původní TC tam vydržely 40 let...
Technicky a co do výdrže by byly lepší modré axiální TF009 100uF/25V, ale budou tam vypadat jako pěst na oku.
Potřebuješ ještě linky na ty elektrolyty, nebo už si je najdeš sám?

P.S.:
Ještě jsem zapomněl dodat, že zcela bezproblémové byly i ECL86 od RFT i Tungsramu. Jiné zahraniční se k nám oficiálně nedovážely a sovětskou obdobu ECL86 nemá.
Potíže s polskou produkcí elektronek obecně, jsou i popisovány ve starších AR. Nejvíc se vyznamenávaly asi PCL85, hned v závěsu s PCL86.
I takhle fungovala RVHP, bohužel.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od MH111 »

Tak kondíky snad do konce týdne budou. Zkusil jsem chvíli poslouchat s tím provizorním řešením. Po chvíli začalo praskat v levém kanálu. Vypnul jsem to a štrachal měřák. Po zapnutí levý kanál ticho. Tak jsem to zase vypnul. Zjistil jsem po chvíli, že je zkratovaná mřížka pentody na zem. Nezávisle na elektronce. No a zjišťuji, že mám v každém kanálu zespoda připájený miniaturní svitek s čísly 1000, 5, 63. Ve schematu nejsou. A jeden z nich se prorazil. Svitek byl s umělým dielektrikem. Papír bílý, čísla červená, značku nelze přečíst. Zapojen mezi mřížku a zem. Netušíte někdo, z jakého důvodu tam ty svitky byly? Hraje to i bez nich.
masar

#41 Příspěvek od masar »

Zřejmě mají za úkol potlačit vf rušení a kmitání.
:wink:
MH111
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od MH111 »

A jakou mají mít kapacitu a na jaké napětí?
masar

#43 Příspěvek od masar »

1n/63V
:wink:
MH111
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od MH111 »

Děkuji moc.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“