Pulsní detektor kovů
Moderátor: Moderátoři
Prý pokud chci detektor s dobrou diskriminací, tak Quasar ARM
Problém je v tom, že to tvrdí skoro každý autor o svém projektu, tak jedině to zkusit postavit, protože jinak to asi nezjistím.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
EDIT : Masar byl rychlejší - je tady krásně vidět, jak dlouho mě trvá, než se dostanu po přečtení k odpovědi...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
koukněte na tohle video, je to možné aby IB mělo takovou citlivost, co říkáte na to?
http://www.youtube.com/watch?v=HExBdfNssnA
Schema tohodle detektoru jsem našel následně na webu Geotech, tak je přikládám.
Kuba230
- Přílohy
-
SMW_3_0 (1).pdf- (46.7 KiB) Staženo 271 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale jen při air-testu s detektorem nastaveným na hranici stability či spíš ještě kousek za hranici. Ono je to tam slyšet, že to "pípe" prakticky pořád. V terénu to bude úplně jinak.
Aktuální problém je ten, že mám v lese pod vrstvou jehličí, hlíny nebo borůvčí poschovávané geodetické hraniční značky, cca 8 ks. Je to pozinkovaná trubka nebo roxor s plastovým červeným límcem. Selhaly metody vyhledávání pomocí GPS nebo odměřování od sousední značky a překopávání předpokládaného umístění.
Proto jsem se rozhodl pořídit detektor kovů, aniž by bylo mým primárním cílem něco bastlit nebo ladit.
Chápu, že na kus Fe trubky zaražené mělko v zemi (původně kousek vyčnívala), stačí i ten nejobyčejnější detektor (nejlevnější jsem našel na Bazoši za 1000,- dětský), ale nechce se mi utrácet 1000 za něco, co nemá deklaraci jakýchkoliv parametrů. Radši si zkusím něco postavit, může to mít bonus i na jiné využití, než hraniční značky, pokud se zadaří. Po pročtení různých recenzí, fór, názorů bych rád zkusil návazné zapojení, vycházející údajně z Clone PI a to verze Chance
Nějaké zkušenosti ze stavby jsem našel tady:
http://articles.greenchip.com.ua/3-0-42-2.html
Maska DPS se mi však nepodařila najít v jiné formě, než na uvedeném linku, tedy pohled se strany součástek s osazovací maskou, což mi výrobce DPS nevezme... Přinerhoším budu muset kreslit růčo fixou.
Součástky se nezdají být nesehnatelné.
Klíčová neznámá je pro mě ale naprogramování µkontroléru a vůbec získání správného FW. Na odkaze je ke stažení .zip se souborem Chance-M.hex.
Co dál, pustit se do DPS, nákupu součástek a doufat, že se mi podaří sehnat někoho s programátorem AVR Atmega8a a že FW je ten správný a bude fungovat?
Našel by se někdo s většími zkušenostmi se stavbou CHANCE nebo aspoň staršího bezdiskriminačního Clone PI?
Ovšem moc použitelná se mi nejevila. Dosah je ale výborný, zkoušel jsem několik verzí programů pro obyčejnou cívku a pro "pavučinovou" a nakonec jsem zůstal u obyčejné.
Zkoušel jsem několik různých "pulzáků" a právě ten Clone PI se mi jeví jako jedna z nejlépe chodivých konstrukcí.
Pro správné nastavení je velmi vhodné mít přístup k osciloskopu, to ale asi u většiny detektorů. Chanci jsem ale nestavěl, tak nemohu porovnávat.
masar: Bůček to jistí
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vidím, že "profi" detektory jsou podle tvaru dvoucívkové, cena min. 5tis...
Jinak osciloskop mám analog 20 Mhz, bez záznamu. Dostupnější jsou pro mě návody na základní PI v češtině, takže pokud je Chance a Clone PI hardwarově stejné, zkusím jet třeba podle tohoto návodu:
https://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/kons ... -kovu.html
od Marka Vondry.
Co je předmětem ladění s osciloskopem, potlačit vlastní dokmitávání cívky?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A taky je potřeba si uvědomit, že na té cívce budou jehly kolem 500V (podle fetu) a tomu je taky potřeba přizpůsobit kabeláž a izolační mezery na DPS. Jinak to časem dojede na svody, začne to vyvádět a málokdo zjistí, proč.