chystám se vyrobit si vlastní CNCčko .. bohužel přemýšlím a přemýšlím, jde mě totiž o to, že díky odporu materiálu se posuv zpomalí, a tak dojde k disorientaci. Prostě souřadnice nebudou souhlasit, protže není způsob, jak souřadnice přečíst. Je lze nějaký způsob, jak zjistit, kde se nachází na jaké souřadnici suport ? napadl mě odporový drát a dělič napětí .. ale zajímalo by mě, jeslti neexistuje nějaká jiná metoda
CNC a krokové motorky
Moderátor: Moderátoři
CNC a krokové motorky
chystám se vyrobit si vlastní CNCčko .. bohužel přemýšlím a přemýšlím, jde mě totiž o to, že díky odporu materiálu se posuv zpomalí, a tak dojde k disorientaci. Prostě souřadnice nebudou souhlasit, protže není způsob, jak souřadnice přečíst. Je lze nějaký způsob, jak zjistit, kde se nachází na jaké souřadnici suport ? napadl mě odporový drát a dělič napětí .. ale zajímalo by mě, jeslti neexistuje nějaká jiná metoda
Nebo nějakej senzor polohy. Dá se použít např. inkrementální čidlo. Je to proužek folie s natištěnejma čárkama, nataženej po celé délce suportu. Z jedné strany jezdí LEDka, z druhé strany přijímací LEDka, fototranzistor, nebo něco takovýho. Dá se koupit i optozávora ... tam máš oba tyto prvky. To (ta optozávora) je mechanicky spojeno se suportem .... ty potom elektronikou na přijímací straně počítáš pulsy (přerušení svet. toku těma natištenejma čárkama) a podle toho víš polohu. Něco takovýho je třeba v inkoustovejch tiskárnách. Průser je, že je to čidlo relativní, takže musíš pořád sledovat jeho výstup. Nemůžeš si v polovině řezání vzpomenout, že se mrkneš, kde je suport ....
BTW .... jak řešíš mechanickou část zařízení ?
Tohle téma se tu už před časem taky řešilo, zkus prohrabat bastlírnu.
EDIT: s tisícinama nepracuji... stačí přenosti 0.2 mm
EDIT: koukám na ten motorek, označení má Robotron KROS 0321 (SPA 52/100 5690)
stačil by prostě impuls, že ten krok překlapl
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: CNC a krokové motorky
wh1sp3r píše:Ahoj,
chystám se vyrobit si vlastní CNCčko .. bohužel přemýšlím a přemýšlím, jde mě totiž o to, že díky odporu materiálu se posuv zpomalí, a tak dojde k disorientaci. Prostě souřadnice nebudou souhlasit, protže není způsob, jak souřadnice přečíst. Je lze nějaký způsob, jak zjistit, kde se nachází na jaké souřadnici suport ? napadl mě odporový drát a dělič napětí .. ale zajímalo by mě, jeslti neexistuje nějaká jiná metodadíky
http://www.gravirovanie.sk/01UVOD.htm
http://cstep.luberth.com/
Pod přesnost 0,05 bych nešel, maximálně pro vrtání. Pro obrábění obecných ploch hlavně pod malým úhlem jsou při desetině nepoužitelné schody.
Otvorila sa tu zaujimava tema, nakolko som aj ja vo vyrobe podobneho strojceka
Este musim dokoncit mechaniku, ale postupne si pripravujem aj elektroniku. Preto sa chcem opytat, ci viete o nejakej moznosti riadit masinku z notebooku. LPT samozrejme na nom neni. Prevodniky z USB na LPT zevraj nefunguju, mate ktosi skusenosti?
Rozmyslal som aj nad niecim priamo na USB, ale nasiel som zatial len komercne produkty, neviete o niecom???
Diky za precitanie.
PS: ja mam bipolarne motory s 2A na fazu a pojde to cez 12ku trapez, tak snad to preskakovat nebude
wh1sp3r píše:Modemo: já programuju mikročipy v MicroC a tam mám knihovny pro USBtakže komunikace přes toto rozhraní není těžké
zkus se po tom podívat .. firma, která to vyrábí se jmenuje mikroelektronika .. mám od nic i EasyPIC 4
![]()
Zdravim,
no problem neni si nieco naprogramovat v C do mikrocipu. Ale nezabudaj aj na podporu na strane PC. Pisat si komplet cely program na spracovanie kodu sa mi 2x nechce
Neviete niekto o niecom???