Nabízím diskety 3,5" i 5,25"

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JoDiK

#16 Příspěvek od JoDiK »

Osmdesat píše:Apropos vyrábějí se ještě 3,5" diskety?

Jak koukám, tak asi vyrábějí a prodávají:
3,5″ diskety se dají koupit i v roce 2019. A jsou pekelně drahé
TS Bohemia
Edit. Tak asi už jen prodávají, výroba skončila cca 2010.
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 29 srp 2019, 12:46, celkem upraveno 1 x.
JoDiK

#17 Příspěvek od JoDiK »

Vyfotil jsem pár vzorků s různým popisem těch 5,25"
Přílohy
diskety.jpg
diskety.jpg
houmr

#18 Příspěvek od houmr »

Osmdesat píše:A co 2,88 MB formátování pro 3,5"? Byla taky třeba spec. mechanika a spec disketa?

Pak jsem četl o nějakých pokusech o naformátování 3,5" na až 32 MB. To asi byla nějaká posmrtná křeč ve snaze konkurovat začínajícím fleškám :D

Asi ani ne tak Flashkám, jakoZIPkám, které letěly před nástupem Flashek s obvyklou kapacitou 100MB. Vzpomínám si, že jsem cca v roce 2001 dostal od zaměstnavatele svou první Flasku s kapacitou 128MB. Používám ji dodnes. Problém byl, že v tehdy ještě převažujících Win98 se musel instalovat ovladač. Tedy v tom lepším případě, když PC mělo USB konektor...
JoDiK

#19 Příspěvek od JoDiK »

Jo a zapomněl jsem napsat, že ty diskety jsou v plastových pořadačích, ty bych přidal za 10Kč/ks. Samozřejmě + poštovné.
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 29 srp 2019, 18:54, celkem upraveno 1 x.
judeware

#20 Příspěvek od judeware »

Je divné, že mi nešla 3,5" naformátovat ani na 720 kB.

V PC by měl zabrat DOSovský příkaz FORMAT A: /F:720 /U (resp. B:, podle osazení stroje mechanikami). A nutno přelepit nepřesuvné detekční políčko.

Diskety s kapacitou nad 1,44MB jsou nestandardně formátované (bylo to tak např. i u instalačních médií pro W95, specifický název jejich formátu jsem už zapomněl).

Na formát 2.88MB měly být nové mechaniky, k jejichž rozšíření už nedošlo (aspoň já ji viděl vždycky jen na foto). :oops:

Non HD pětačtvrtek bych s radostí vzal klidně tři sta. A ty značkové HD z fota téžžž (v případě, že je chuděry nebude nikdo chtít).
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Jednu 2,88MB mechaniku som mal, bola vsak nestandardna (z nejakeho PC IBM) - nemala napajaci konektor, ale napajanie bolo po niektorych pinoch datoveho konektora. Formatovala aj 1,44MB diskety na 2,88MB. Zial, "podarilo" sa mi ju odpalit.
Kremik

#22 Příspěvek od Kremik »

Celeron píše:Nejlepší je nařezat si do CC kazet půlpalcovku pásku ze sálovýho počítače. Ani to nešpitne. Bodejť že né, tvrdej záznam NRZ-1.

Z vlastní zkušenosti z mládí mohu potvrdit, že v CC kazetách tento pásek hraje. S předmagnetizací jsem si tehdy ještě nehrál - nevěděl jsem o ni :)
A potom někdy později, když se mi do spárů dostalo první video 2000 a doma jsem užasle zjistil, že VHS do toho "nějak nejde", namotal jsem na trny opět ten pásek ze sálovýho. Nemůžu říct, že by to přímo jelo, ale černobílé obrysy obrazu tam byly :D
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Kremik píše:Z vlastní zkušenosti z mládí mohu potvrdit, že v CC kazetách tento pásek hraje.

Nojo, tak jste dva, tedy v přesile. Přes to tvrdím, že to bylo nepoužitelný už jen kvůli konstrukci pásku a obrovskýmu rozdílu konstrukce hlav, záznamovýmu proudu a chybějící předmagnetizaci. Já jsem byl na magnetický pásky na skoro dvouměsíčním školení u výrobce fy IZOT v Bulharsku a samozřejmě jsme tam řešili jestli to jde a jak. Víte někdo z vás dvou, co to je záznam NRZ1 na kterej byly ty páskový média optimalizovaný? Zjevně ne.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

Ale to víš že to znají, určitě si o tom něco naštudovali :)
A použité kódování je non-return-to-zero mark, tak by se to mělo jmenovat spíš NRZM, nojó, holt to byli bulhaři :D
http://www.quadibloc.com/comp/tapeint.htm
mhepp

#25 Příspěvek od mhepp »

Ahoj,

máš ještě ty 3.5" diskety? Koupil bych krabičku, možná i dvě...
konosuke

#26 Příspěvek od konosuke »

první FDD 8" byly u nás bulhary (slangově zvané elpíčka), upravovaly se na oboustranný záznam kruhovým děrovačem z kovové trubičky staré čínské propisky a fungovalo, proč to neudělal rovnou výrobce to dodnes nevím
jo pásky pro kotoučák se střihaly z 1/2" nosiče dat sálových computerů
(Ampex, Scotch, Maxell, Memorex) byly však magneticky tvrdé a malá dynamika pro záznam zvuku, šaltr Fe/Cr u kotoučáku byl spíš velmi vzácná výjimka
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
danhard

#27 Příspěvek od danhard »

Proč by to dělal výrobce, když sektorová značka byla pro oboustraný záznam v oboustrané mechanice ?
konosuke

#28 Příspěvek od konosuke »

osmipalcovka disketa do mechaniky vložit sice obráceně šla ale nenačetla se nebejt toho optického otvoru který to pak dovolil
ceny byly tehda nenormální, v klidu stovku - dvě československých korun za kus, kacl. stroje pro běžné účetní a kalkulační práce postrádaly HDD, náhodný výpadek elektřiny poslal neuložená data do háje
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
danhard

#29 Příspěvek od danhard »

No a to bylo u neupravené oboustrané diskety proto, aby to tam osel nestrkal obráceně :D
konosuke

#30 Příspěvek od konosuke »

zkrátka, výrobce honil prodej, obrat a potažmo zisk což by oboustranná disketa (dvojnásobné záznamové kapacity) jaksi v plné míře neumožnila - byla by kontraproduktivní
obrazně: představ si audio kazetu která jde nahrát jenom z jedné strany
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“