Co je to za firmu?
Moderátor: Moderátoři
Co je to za firmu?
Koukám, že se objevují nějaké firmy, co jsem dříve neregistroval. Co je to za firmu? Nemá to něco společného s Panasonicem?
Po ukončení vojenského programu (pro Zeisse tam dělali vojenské zaměřovače a ke konci války krátkovlnné vysílačky) začala firma Metz dělat rozhlasové přijímače (od 1947), 1952 provní univerzální fotoblesk, 1955 první televizor...
Od konce padesítých let se firma Metz věnovala i magnetofonům, Ještě v roce 1969 představila na hannoverském veletrhu firma Matz také řadu cívkových magnetofonů na 18 cm cívky. Šlo o jednomotorové dvouhlavé stroje s jednoknoflíkovým ovládáním, řada začínala půlstopým mono a končila čtvrtstopým stereo s vypínatelnou záznamovou automatikou, všechny v třídě hifi.
Když v šedesátých letech do Německa vtrhla japonské produkce, začaly mnoha tradičním výrobcům různě vážné potíže, ale většinu toho firma Metz ustála, i když samozřejmě za cenu ústupků (ukončení vývoje a výroby magnetofonů, brandování VCR nazývané kooperací a podobně, ale v této branži to dělali i i Grundig/Philips se Siemensem).
Dnes se dá brát za čistě Metz jen osvětlovací technika pro fotografii, ostatní produkci převzal hongkongský Skyworth (2015), vyrábí se z čínských dílů nebo se branduje. Fotoblesky se vyrábí dál v Německu, divizi ale koupila skupina Daum z Fürthu. Výroba prý skutečně jede dál.
p.s. Ještě k těm Mecablitzům - kolem r. 1980 jsem koupil švagrovi blesk se zhášecí automatikou této značky, dostupný na trhu, ale zklamal mě tím, že přebytečný náboj kondenzátoru "zahazoval" a ten se musel nabíjet vždy od nuly. Z tohoto hlediska ani zdaleka neměl na mnohem mazanější a kloubem vybavený blesk Panasonic, který jsem si koupil ve stejné době v Tuzexu...
Abych to opravil, tak je to výrobek vyráběný v německé fabrice v Německu a jen Bůh ví, kým. Což je tedy dost pofidérní. Metz jako firmu s foťákama si pamatuji, ale s tímto určité nemá nic společného. Firma Sony kdysi a dnes u TV je také něco jiného a to se tím zabývali od začátku. Kdo ještě vyrábí placku s úhlopřičkou 58" ? Dost pochybuji, že tento rozměr displeje budou vyrábět dvě firmy, takže to musí mít něco společného s Panasonicem a zároveň ten zbytek s Grundigem, což už z hlediska opravitelnosti nebude tak růžové. Možná to ale vydrží delší dobu do prvního servisního zásahu než klasika LG a Samsung. Cena je lákavá, ale ještě jsem to neviděl v chodu.masar píše:Nicméně jedná se o výrobek vyráběný německou fabrikou v Německu.
Zapojení se dvěma tyristory podobné řádkovému konci řady C110 určitě zkoušel kdekdo, ale to musela být lokomotiva, kterou by asi s sebou nikdo nechtěl tahat, nota bene, aby se vešla i s komutačními tlumivkami do těla foťáku...
Až týž NEC představil blesk s odpojením výbojky impulsem do blokujicího tyristoru schopného přerušit proud 100 A v čase do mikrosekundy (tuším, že tomu říkali SCR, ale to neberte vážně). Dosahovali s tím zkrácení výboje 25 Ws trvajícího normálně 1/1200 s až pod 1/35000 s - do automatik výbojkových fotoblesků se to rozšířílo pak mezi výrobci po celém světě.
Já mám na "čistokrevnost" vyšší nároky. Výrobek by musel být nejen ze součástek a dílů vyrobených v Číně čínskými pracovníky, ale také čínskými pracovníky v Číně zkompletovaný do hotového výrobku.jezevec píše:Tohle je čistokrevná čína, ty názvy bývalých výrobců elektroniky jsou jen vějička pro zákazníky...
A tohle Metz prostě nesplňuje. Vyrobeno v Německu.