Už jsem viděl spousty "pavučin" od mechanického poškození displeje, různé proužky, zpomalení apod.
Ale jak může vzniknout tohle? V rámci zkoumání jsem ho i rozebral, a žádné stopy mechanického poškození...
Tak toto som ešte nevidel. Teda v takomto rozsahu. Odhadujem to na nerovné sklo (vypukliny) už vo výrobe, časom sa začalo odlepovať. Alebo tam začala nejaká chemická reakcia v tekutých kryštáloch, ktorá sa šírila, produkovala plyn, a ten odlepoval vrstvy od seba. Alebo úplne jednoducho niekto nechal displej niekde v horúčave, kde sa prehrial až sa začali odparovať kryštály.
Ako mura to nevyzerá, tá vzniká pritlačením displeja, je to tmavšie miesto kde ale je vidieť obraz. Toto vyzerá ako by sa tam dostal vzduch, a vrstvy sa od seba odlepili. Ale ako? Možno mikroskopické bublinky alebo trhlinky v skle, ktoré neskôr praskli a začalo to tadiaľ naťahovať vzduch. Nehral sa tam niekto s paralizérom?
Ešte ma napadla ďalšia šialená teória. Čo keď je zničená iba polarizačná fólia? Nemohol niekto používať ten monitor ako tácku pod horúce hrnčeky? Teplo zaručene zničí polarizačnú fóliu. Kedysi som skúšal teplom vyrovnať škrabanec, a fólia prestala polarizovať, presvitalo iba biele svetlo. Pri jemnom stlačení sa na prechode čierna/biela prelievajú pixely?
Je to poškozená dilatace mezi skly s krystaly. Vzniká většinou při výrobě a méně často během provozu asi vlivem tepelného namáhání. I tento projev je mura.
mně se to stalo na 12 let starém monitoru a začalo to z levého spodního rohu a každý den se to zvětšovalo a nikdo se toho nechytal asi únava materiálu už je na sběrném dvoře