z legrace jsem na vyzkoušení zvuku koupil starší zvukovku X-Fi Xtreme Music. Měl bych k ní jeden dotaz a jedno téma na pokec.
Dotaz se týká ovladače pro Windows 7, respektive obsahu toho, co s driverem Creative aktuálně na svých stránkách přibaluje. Doma již léta používám externí X-Fi HD. Součástí jejího ovladače je software modro-černého vzhledu dostupný z tray oblasti, ve kterém se dá pohodlně nastavovat vše okolo DSP a vstupů. Podle dokumentace a toho, co jsem viděl na netu v recenzích, by i "hlavní" řada X-Fi do PCI měla mít tuto aplikaci. S žádnou dostupnou verzí driveru ze support sekce stránek Creativu se mi však pod Windows 7 aplikace nenainstalovala. K funkcionalitám se musím dostávat přes ovládací panely prsotřednictvím nevzhledné formulářové aplikace, která asi ani nezpřístupňuje veškerá nastavení. To samé jsem řešil u Audigy 2 ZS. U té jsem si řekl, že asi podporovali jen Win XP a pro sedmičky vydali nouzovou ořezanou verzi driverů. Karta X-Fi je ale životností z období někdy 2005 - 2010, takže by sedmičky měla podporovat naplno... Nevěděl by prosím někdo poradit, z jakého důvěryhodného zdroje bych mohl sehnat drivery, které mají stejné funkcionality a ovládací aplikaci, jako nejspíš měly drivery z CD v krabicové verzi (neposlal by mi je prosím někdo, kdo má origo CD?
Druhý dotaz/věc k diskuzi se týká DSP karet X-Fi. Někde jsem se dočetl, že DSP frčí na vzorkovačce 48kHz a všechny vstupy před mixem a processingem resampluje. Trochu blbé, když karta oficiálně podporuje vzorkování až 192KHz. Nevíte co je na tom pravdy a co se děje při výběru vyšší vzorkovačky? DSP totiž i při vyšší vzorkovačce funguje a jeho ovládátka nejsou "zašedlá". To ve mě evokuje pocit, že se vesele downsampluje na 48mičku. Žádná jasná volba jako "Bypass DSP" v ovladači není. A když už jsem u DSPček, nevíte náhodou, zdali má další zmíněná karta - externí X-Fi HD obsahuje DSP, nebo je to všechno fejkováno softwarově v ovladači? Mám totiž podezření, že jde o druhou možnost. Při využití WASAPI exclusive nebo ASIO totiž nastavené efekty nefungují.