Sendyx píše:Konzultoval jsem to před časem s několika velkospotřebiteli LED vysoké svítivosti a taky tvrdí, že ty krátké špičky u některých konstrukcí degradují systémy mnohem rychleji, než by se čekalo, a že na to jsou háklivé modré a bílé.
Potvrzuji, mám ty samé zkušenosti - životnost 100 000 provozních hodin do poklesu svítivosti na 50% výchozí hodnoty je teoretická, získaná simulací provozu na ss zdroji. Běžný provoz je úplně o něčem jiném, u LEDek provozovaných v hraničních provozních podmínkách není vzácností skutečná životnost v řádu pouhých stovek, maximálně několika málo tisíc provozních hodin. Něco jiného je LEDka, napájená 10% svého mezního proudu a LEDka, pracující na hranici 90-95% svého výkonového maxima. Všechny zkušenosti, které jsem na podobná témata vyslechl, se shodují v jednom - největším nepřítelem LEDek je TEPLO - pokud je LED dostatečně chlazená, lze ji zatěžovat i lehce nad nominál bez viditelných následků na svítivost a bez rapidního snížení životnosti. Pokud ale trpí špatným odvodem tepla z čipu - a to je bolest VŠECH STANDARTNÍCH PLASTOVÝCH POUZDER - nelze očekávat, že provoz na hranici svých katalogových parametrů dlouhodobě vydrží. To, že nejcitlivější jsou na přehřátí modré a bílé LED, vyplývá z jejich technologie (UV emise z vysokých energetických hladin a luminofor) a je to poměrně všeobecně známý fakt.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!