Jaké další video pro EB?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

O čem by mělo být další video?

Rozborka a průzkum měřících přístrojů
6
11%
Návrh elektronických obvodů
14
26%
Teorie
5
9%
Recenze přístrojů
5
9%
Měření + práce s měřícími přístroji
24
44%

Celkem hlasů: 54

Zpráva
Autor
makak

#31 Příspěvek od makak »

Malý dotaz k videu "Fail LCR metru APPA703"
Zkoušel jsi, jak se přístroj chová, když vezmeš samotný odpor (0207) a dáš ho přímo na svorky přístroje ? Tedy když není spojený s žádným dalším potenciálem jako v případě připojení kalibrátoru ?
Možná by stálo za pokus také připojit na měřený odpor osciloskop, jestli měření odporů je DC proudem, nebo jestli náhodou přístroj neměří i odpory střídavinou, jako to musí dělat pro kondenzátory a indukčnosti. Pak by se citlivost na rušení dala celkem pochopit.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#32 Příspěvek od Davidus »

APPA703 opravdu měří DC
Co se týče kalibrátoru
" Tedy když není spojený s žádným dalším potenciálem jako v případě připojení kalibrátoru ? "
kalibrátor uvnitř není spojený s žádným potenciálem. Žádnou vědu v tom nehledej. Kalibrátor má 2 režimy, jeden je pro čtyřsvorkovou kalibraci a druhý pro dvousvorkovou. Jediný co udělá je že nejdříve několik sekund klepe s kontakty relé aby odstranil oxidy a poté připojí stykač na odpor. připojí měřící soustavu, odpor změří. Potom zase poklepe s kontakty a normálový odpor připojí na vnější kontakty. Niv víc. Takže máš pouze vstupní svorky, stykač a normálový rezistor. Jediné co tam je je kapacita proti uzeměném ocelovému šasi.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#33 Příspěvek od Davidus »

doufám že mi nikdo neche tvrdit že je v pořádku že osciloskop s kovovým šasi, dobře odstíněný a spojený se zemí dokáže zrušit čínský LCR metr na 40cm daleko měřící stejnosměrným proudem na odporovém normálu s vlastní kapacitou oproti zemi 8O
makak

#34 Příspěvek od makak »

Určitě to není v pořádku, koneckonců Fluke se rozhodit nenechal. Jenom mi přišlo zajímavé vypátrat příčinu chyby prostě pro vlastní poučení - eufemistické označení pro nezřízenou zvědavost. :wink:
Nicméně pokud měřák neletěl z okna, to připojení samotného (předem přesně změřeného) odporu by nedalo moc práce a výsledek by znamenal významnou indicii a praktickou informaci, jestli na běžné měření samotných odporů je použitelný.
Stejně tak, jako zjištění, jestli na uvedený problém nemá vliv přehození přívodních vodičů ke kalibrátoru a to přesto, že si dobře uvědomuji, že odpor žádné plus a mínus nemá, dokonce ani když je v kalibrátoru.

Ono jde také o to, že odpory se dají změřit snadno, ale ten LCR metr by mohl podobně kecat i pro kapacity a indukčnosti, kde už se to tak snadno ověřit nedá. I proto mi připadá důležité zjistit, co se vlastně děje.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#35 Příspěvek od Davidus »

S malým rezistorem na terminálech je chyba pochopitelně menší. Celý problém visí v tzv common mode rejection ratio. To je vše. Přístroj tento parametr má tak mizerný že zanáší obrovskou chybu.
gepard

#36 Příspěvek od gepard »

Ahoj, napadlo mě jedno zajímavé (u mě docela aktuální), obecné téma - kmitočtový normál pro bastlíře (ať už se synchronizací DCF, či GPS sat.). Jaké jsou možnosti pro "home made" výrobu, výhody x nevýhody, konstrukce ... popř. přímo námět na stavbu nějakého kmitočtového normálu.
-- Gepard --
Davidus
Zablokován
Zablokován

#37 Příspěvek od Davidus »

Ahoj Geparde,
Také jsem o tom přemýšlel, ale DCF ani GPS referenci bohužel nemám. Používám pouze několik vojenských kmitočtových normálů s přesnosti 1 na -10
Mohl bych udělat pouze video o kmitočtové stabilitě oscilátorů.
David
makak

#38 Příspěvek od makak »

gepard

#39 Příspěvek od gepard »

Jj, taky jsem již na to koukal. Jen nevím, do jaké míry je to fakt "to pravé ořechové". Klasické, mnohem více propracované, poctivé normály, na které jsem ještě narazil (se synchr. s GPS), používaly postarší GPS přijímač Jupiter... Ten se dá sehnat již obtížně. Dle info je v takovýchto konstrukcích již opravdu potřeba jako oscilátor zapotřebí OCXO.
-- Gepard --
Davidus
Zablokován
Zablokován

#40 Příspěvek od Davidus »

a navíc OCXO s lineárním topením nejlépe dvojitým. Klasické OCXO má termostat s hysterezí. Teplota lítá hore dole a s tím i kmitočet. Takže výsledný měření je dost naprd.
makak

#41 Příspěvek od makak »

K tomu stabilizovanému zdroji, šel by použít tenhle měřák U/I ?
http://www.hezkyden.cz/shop/panelovy-di ... 2x4-mista/

Námět ke konstrukci. Důležitý parametr je to, aby při náhlém poklesu odebíraného proudu nevyskočilo ani na moment výstupní napětí a neohrozilo součástky, které nesnesou přepětí. Tedy zohlednit už při návrhu zapojení a také testování prototypu.

Za druhé, aripot zapojit tak, aby při odskoku běžce šlo napětí k nule a nikoliv k maximu.
makak

#42 Příspěvek od makak »

To plovoucí napájení +/-12 V mi trochu komplikuje čtení schéma, doufám, že jsem se nespletl, ale zdá se mi, že to funguje takto:
R14 (1k5) ve spojení s referenčním napětím 5V vlastně tvoří zdroj konstantního proudu pro Aripot, který je zapojen dvoudrátově jako proměnný odpor jedním koncem na výstupní zemi, takže výstupní napětí je úměrné nastavenému odporu. Výborné tedy je, že výstupní napětí jde regulovat už od nuly, což jednoduchá zapojení bez pomocného napájení často neumí.
Ale současně to znamená, že pokud dojde k odskoku běžce Aripotu (což nejde nikdy vyloučit), výstupní napětí vyskočí na maximum a může odpálit připojené zařízení.
Nešlo by to nějak přepojit, aby v případě odskoku běžce napětí naopak spadlo na nulu ? To by bylo podstatně bezpečnější.
Jinak celkově to bude dost rozsáhlý a finančně náročný projekt (hlavní trafo, chladiče, mechanická konstrukce).
Takže možná by si to zasloužilo lepší referenci, než TL431 a lepší operáky, než LF411.
makak

#43 Příspěvek od makak »

Asi by bylo lepší psát komentáře přímo pod video, ale když jsem to zkusil, vyskočilo na mě okno s požadavkem na nějaké přihlášení do Googlu, což rozhodně nehodlám dělat.

Bylo by tedy možné používat toto vlákno nejenom pro náměty na další videa, jak bylo patrně původně zamýšleno, ale také pro komentáře a debatu o obsahu videí nebo navrhovaných konstrukcí ?

K tomu poslednímu videu o krystalových oscilátorech, je to výborné a klidně by mohlo být pokračování, kde by se šlo víc do hloubky. Také by bylo fajn k té tabulce s různými typy oscilátorů dodat typické příklady (konkrétní typy součástek) pro jednotlivé technologie.

A konkrétní dotazy, jaká je technologie u výše zmíněných vojenských oscilátorů ? Podle tabulky by to musel být césiový nebo přinejmenším rubidiový normál,, což už je pořádná strojovna.

Jak se u OCXO pozná, jestli jde o typ s dvoupolohovou regulací teploty, nebo lineární PID regulátor ?
makak

#44 Příspěvek od makak »

Tak teď nějak nevím, mám nastalé mlčení považovat za negativní odpověď na můj dotaz, nebo jenom zanikl v záplavě důležitějších témat, jako jsou vodovodní trubky či stavba pyramid ?
makak

#45 Příspěvek od makak »

Poslední zoufalý pokus. Zajímavá videa utěšeně přibývají.
https://www.youtube.com/channel/UCZ7kW8 ... _polymer=1
Ale tady chcípnul pes. Co se děje ? Napadá mě jediný důvod, aby přibývaly komentáře pod videem a nevedla se paralelní debata tady na bastlírně.
Jestli je to tak, je to velká škoda.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“