Stavba pyramid
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Před několika lety česká expedice v Abúsíru při průzkumu nedokončené pyramidy zjistila, že přesně takto byla budována. A logicky by to asi mělo platit i pro ostatní pyramidy.
Přesto tato teorie stále není přijímána. Asi čeká na nové nedestruktivní průzkumné metody.
O jake konkretni pyramide ze suti mluvis netusim.
- tomasjedno
- Artaban001
- tomasjedno
termit256 píše:Racionalni argument je ten, ze pokud by to bylo postavene z nejake suti, cele by se to zbortilo.
Vzpomínám jak můj strýc měnil okna ve zrušeném mlýněve Smidarech, co je cca 200 let starý. Zeď tlustá 1,2 m, vnitřní a vnější třicítka cihla, mezi nima zásyp stavební bordel smíchanej s plevama, slámou a pod. Když vyboural otvory na větší okna, ten zásyp se mu začal sypat ven a bylo toho několik kubíků, protože mlýn má patro a vysokou podestu na půdě, kde se skladovaly pytle a podobný provozní věci. Naštěstí se podařilo zprovoznit korečkový výtah na obilí a tak se ten vysypaný bordel zase navozil nahoru na půdu a znova se nasypal do dutiny zdí. Šílená práce, párkrát jsem mu s tím pomáhal.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
V jednom z lomu kde těžili i ty prťavé kamínky, se kterými i dnešní technika měla problém, zrekonstruovali, jak ty mazlíky tahali do kopce. Nakloněná rovina po obou stranách lemovaná schodišti mezi nakloněnou rovinou a schodištěm díry na sloupy kdy lano bylo nataženo kolo kamene přes sloupy a tahalo se směrem dolu aneb táhnout dolu je daleko efektivnější než táhnout nahoru. Kamínek měli na sáních a jako mazivo se používal jíl, který se musel pravidelně podlívat vodou, aby si zachoval svém kluzné vlastnosti. Aby jim ten maminek nesjel dolu tak i v nakloněné rovině jsou díry, do kterých se zasouvaly klády pro zajištění proti zesunuti.