Zistená príčina: amatérska chyba
Plazma LG, skrutka na Y-SUS ako pasca? Čo ďalej?
Moderátor: Moderátoři
Plazma LG, skrutka na Y-SUS ako pasca? Čo ďalej?
Zistená príčina: amatérska chyba
Našiel som tam ešte jeden čiastočne prerazený IGBT (IGBT alebo MOSFET, ja to jednotne nazývam tranzistor), už som objednal nový. Až príde z Číny... buď to bude fungovať, alebo zas nejaké prekvapenie.
Ale že tam dajú šrób na samozničenie, to by ma nenapadlo. Stačí ho povoliť...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ne, že to zapneš a čučíš na logo...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Bol som si istý, že je všetko v poriadku, všetky zlé súčiastky som vymenil, tak prečo by som to nezapol? Osciloskopom by som meral, ale neviem čo mám kde namerať, a či to stihnem, než to zasa vyhorí.
Na Y-SUS sú tranzistory na chladiči v tvare T, kde zasa nieje prístup, a zospodu sú ešte SMD. Skús tam niečo zistiť či sa nehreje...
Schéma nieje. Alebo vieš o nejakej schéme pre podobnú plazmu LG? V servisnom manuáli je akurát schéma mainboardu, a rady typu "vymeňte dosku...".
edit: mám tu inú plazmu, kde niekto menil trandy, aj "meniče automaticky", to je zasa iný prípad, tú si nechávam na potom. Trošku je rozvŕtaná, menené kadečo, pájkovanie hrôza, nevhodné súčiastky.... Tam nikto nevie, kto čo ešte odpálil okrem pôvodnej závady.
Skúsim tú teplotu tranzistorov. Tiež mohli byť načaté z predošlej poruchy.
Obraz ide, ale je divný. Prikladám foto. Predtým bol v poriadku, než to skapalo. Teraz je aký je, a otázka znie: stačí už len donastaviť Y-SUS a Z-SUS, alebo je to závada a pozor na ňu? Dlhšie ako cca 30 sekúnd som to nenechával zapnuté, lebo pokiaľ je to závada čohosi, môže sa to odpáliť. Osobne by som tipoval že vzhľadom na odlišné parametre vymenených súčiastok to bude treba nastaviť, ale radšej sa opýtam, než mi zasa odídu nejaké tranzistory.
edit: Tu som našiel niečo o nastavovaní.
Mám objednané ďalšie IGBT tranzistory z Číny, v druhej plazme prežil jeden pôvodný, tak keď prídu, pokúsim sa ich zmerať a porovnať. Vraj tieto Čínske sú parametrami úplne niekde inde, tak uvidím. Prípadne potom objednám v avelmaku. V jednom datasheete k IGBT píšu že má VSAT 1,8V. To znamená, že pokiaľ privediem na gate toto napätie, tak už bude otvorený na 100%?
Mělo by to být podobné.