Kolik stojí 1 km elektroautomobilu ?
Moderátor: Moderátoři
Kolik stojí 1 km elektroautomobilu ?
- tomasjedno
dvorak píše:, na kolik je přijde 1 km jízdy?
Dost divná otázka. Nechceš specifikovat, o co ti doopravdy jde?
tomasjedno píše:Obvykle se uvádí, že běžné e-auto spotřebuje cca 15 kWh/100 km.
Pokud bys tedy chtěl jen tu momentální spotřebu jako náklady na 1 km, tak počty jsou jednoduché. 15 x 5 = 75 Kč na 100 km, tzn. 0,75 Kč na 1 km.
Pokud bys ale chtěl vědět, na kolik tě ten 1 km jízdy vyjde doopravdy, tak počty jsou taky jednoduché. Vyber si jakýkoliv elektromobil a nech si na něj vypočítat lízing na 5 let. Je to celková částka, kterou za ni dáš i kdybys platit hotově, jen bys ji neviděl hned. Vyděl si to potom 5 lety, dále to vyděl ročním nájezdem kilometrů a připočti elektrickou spotřebu 0,75 Kč a máš reálnou cenu na 1 km.
Kolik ti vychází?
A když se budeš nudit, tak to samé můžeš spočítat u nějakého nového auta na benzín do těch 52 kW.
Ani u jednoho k tomu nepočítej náklady na provoz (údržbu, opravy, gumy, olej) za těch 5 let, abys nebyl nas.r.anej.
-
petrfilipi
Já mám dlouhodobý průměr na LPG Roomsteru (1.4) 1,31Kč/km, od 29.1.2018 do dneška jsem najel 25933km a stálo mě to 33.862,86Kč.
Na Felicii (1.3) jsem měl dlouhodobý průměr 1,35Kč/km, od 6.9.2010 do 16.1.2018 jsem najel 96030km a stálo mě to 129.858,80Kč.
PF
A kutilmile - nelituju tě
Myslím si, že by mělo smysl něco počítat při stejné pořizovací ceně.
- tomasjedno
Jo, jenže celá ta tvoje ekonomická úspora tkví ve spotřební dani z benzínu.Davidus píše: ať počítám jak počítám tak mi vychází 2.6kWh na 100km. ... Pořád o dost lepší jak jet na benzín. Z ekonomického i z ekologického hlediska. Elektrárny dokáží spalovat daleko efektivněji a čistěji i když běží na uhlí ...
Elektrárny na uhlí čistěji než nová auta? Fakt?
Daleko efektivněji? S připočtením distribučních ztrát to vyjde nastejno.
Ale jo, akorát stojí dvakrát tolik co stejné modely v čmoudu.Davidus píše:V nižších cenových kategoriích elektromobily zatím moc bohužel nejsou.