Bezdrátový přenos řídícího signálu 0-10V

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#16 Příspěvek od termit256 »

Vyvrtej ty 3 diry do zdi a natahni kabel. Bude to nejrychlejsi a nejspolehlivejsi. Pokud nechces vysilat neustale, tak tam budes muset mit nejake procesory ktere budou dekodovat a zpracovavat signal a posilat povely jen pri nejake zmene napeti apod. Nez tohle vsechno promyslis, vyrobis a odladis, budes mit ty 3 zdi provrtane milonkrat. Navic ta pasma jsou zarusena jak prase, takze prenos neni moc spolehlivy, s bezdratem je vic problemu nez uzitku.
Cabatiny

#17 Příspěvek od Cabatiny »

Asi to tak dopadne.
Myslel jsem, že na to něco bude, jako třeba led driver na dálkové ovládání.
Díky všem za snahu.
Luboš
samec

#18 Příspěvek od samec »

Ak tam máš natiahnutú elektrinu, tak kde je problém tam natiahnuť aj ovládanie? Prípadne ovládať už tú elektrinu, alebo po elektrine posielať aj signál.
Cabatiny

#19 Příspěvek od Cabatiny »

Elektriku beru klasicky ze zásuvky-rozvod po domě.
Jen umístění regulace je vzdálené od místa ohřevu.
Natáhnout řídící dvoulinku kolem trubky vzduchotechniky už nelze a do roury je to prasárna.
termit256

#20 Příspěvek od termit256 »

Co myslis ze se tomu kabelu v roure stane?
sinclair

#21 Příspěvek od sinclair »

Já myslím, že takové bezdrátové sady ještě někdo nabízí. Řízení 0-10V se nepoužívalo jen v MaR, ale byl to standard i v divadelní - osvětlovací technice. Tam se lineárně regulovaným napětím 0-10V ovládaly zásadně fázově řízené dimmery, v rozsahu cca 20-230V. Na dimmeru vždy byla možnost nastavení jistého "předžhavení" pro vyloučení "mrtvého chodu" potenciometrů stolu v první asi pětině dráhy, kdy žárovka fakticky ještě nedává žádný světelný výkon, jen tepelný.
V MaR se spíš používal dvoustav 0 či 10V pro skutečná SSR, nebo na velké vzdálenosti převodníky pro proudovou linku 14mA a s napětím naprázdno na smyčce až 100V.
Jsem si jistej, že to nějaký rejžový mastič ještě bude nabízet. Ještě není všechno předěláno na digitální komunikační protokoly, někde to ani nejde.
Cabatiny

#22 Příspěvek od Cabatiny »

No bylo by to ideální ale nenašel jsem nic vhodného
A když už,tak průmyslovou verzi za pořádný ranec.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“