jak pripojit PMD85-2 k TV Pluto 4159AB ?
Moderátor: Moderátoři
samec píše:Dobastliť video vstup len pre konkrétne zariadenie mi nepríde ako veľmi inteligentné riešenie. Keď už mám spotvoriť zachovalý kus historickej techniky, tak nech je to plnohodnotná úprava.
Přepojením konektoru od nahrávání zvuku na přídavný emitor. sledovač videosignálu nic nezpotvoříš elektricky ani vzhledově, určitě líp jak lepiči bastliči CCIR do elektronkových přijímačů.
S tím zapojením osmibitů na monitor je trochu potíž, tam nějaká standardizace nikdy moc nefungovala. Ani Spectrum/Didaktik si nerozuměly s každým televizorem.
Po doladění těch ss úrovní to ale nakonec funguje, přidělával jsem pradávno takový vstup na osmibit i do terminálu Televideo a taky to fungovalo.
Bohužel ani tento videovstup neřeší zachování černé, protože to se obecně u ČBTV ignorovalo, takže odkazované zapojení s přímou ss vazbou na zdroj signálu může dávat pro připojení počítače lepší výsledky. Takže buď to udělat univerzálně, nebo na míru PMD.
Je chyba (len) v PMD, alebo (aj) v TV? Kde začať?
masar píše:I tak je ovšem možné zasynchronizovat obraz nastavením příslušných prvků v tv a podívat se, jest-li PMD jinak funguje, jak má. Pak teprve hledat příčiny...
Asi bych šel radši opačnou cestou, tj. podívat se proč (jestli) hodiny pro PMD jdou tak blbě. Našel jsem ošklivý schéma https://i.iinfo.cz/images/620/pmd85-12-orig.png
kde má být krystal 18,něco MHz a od toho pak ty dvoufázovbý hodiny pro procesor a dál pro video obvody. Když krystal, tak přesně.
Tahání rozkladů na frekvenci o třetinu výš se nemusí úplně líbit vn trafu, spousta starých crt monitorů takovou rozcvičku nerozdejchala.
Obraz jednoho řádku bude na osciloskopu "rozhádzaný" vždy, protože těch řádků je 625 a liší se jeden od druhého podle obsahu obrazu, který navíc také nemusí být statický. Navíc to vypadá, že nemáš dobře kompenzovanou sondu a signál obsahuje rušení...