Odvlčovač ARTEL EA20M19R

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-1

Odvlčovač ARTEL EA20M19R

#1 Příspěvek od Lukas-1 »

Ahoj, léta doma provazujeme vysoušeč Artel EA20M19R. Manželka s jeho pomocí suší v zimě prádlo. Myslím, že odešelo něco v kompresoru (FH300Y2-E). Kompresor normálně běží, chladivo je ok, protože jeden výměník se za chvilinku ohřeje a ten na kterém má kondenzovat voda se ochladí, jenže když to vlhkostní čidlo na nějakou dobu vypne, tak už se kompresor znovu nerozeběhne. Cukne v něm, ale nerozjede se. Odpojil jsem všechny obvody a připojil síťové napětí přímo na fastony kompresoru a chová se stejně - normálně se rozjede, ale pokud ho vypnu a pokusím se ho znovu zapnout tak nic. A teď k dotazům:

1. Je třeba skutečně vyměnit kompresor, když vlastně maká? Není to jen nějaká ochrana?

2. Vyplatí se to dát do servisu? Sám s tím bohužel nic neudělám, protože po výměně nenaplním chladící médium.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Mrkni někde na zadní stranu, nebo v prostoru, kde je sběrač na vodu (nádobka, kterou chodíš vylívat) schéma zapojení (v Midei byl). Kompresor bývá v případě vypnutí tlačítkem blokován po dobu asi 3 minut. Po vypnutí se musí srovnat tlaky kondenzační (vysokotlaká část) a výparníkové části (nízkotlaká část) přes kapiláru, aby se kompresor nerozbíhal do protitlaku - kolem 10 až 15 barů. 1f kompresor to moc nezvládá. A proč jsem psal o tom schématu? - je potřeba zjistit, zda je kompresor kromě "startéru" vybaven i rozběhovým, nebo běhovým kondenzátorem. Ty můžeš změřit po jejich demontáži. Pokud se kompresor rozběhne po vypnutí tlačítkem a znovuzapnutí tlačítkem (po prodlevě pár minut, která je tam z výše uvedených důvodů), nechal bych to tak a šel si přečíst návod.
Přílohy
obr--144.jpg
obr--144.jpg
Lukas-1

#3 Příspěvek od Lukas-1 »

Díky moc za nahození na koleje… Mně tu ten vysoušeč totiž ležel už pár dní. Původně jsem našel jeden studeňák u fastonu na desce, ten jsem proletoval, nahodil vysoušeč, všechno se zdálo být ok, tak jsem ho vypnul, jenže když jsem ho za malou chvilenku zapnul znova, zjevně v onom ochranném tříminutovém intervalu, tak se vysoušeč nerozeběhl a já si myslel, že v tom studeňáku to asi nebylo. Na pár dní jsem to odložil a dnes se k tomu vrátil, jako že to už dořeším. Díky tvé reakci jsme pochopil, že vlastně hledám neexistující závadu. :D Návod nemám, koupil jsem ho kdysi z druhé ruky. Ještě jednou děkuju.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

ještě pro upřesnění: Ochranná doba je funkční pouze tehdy, pokud jej regulérně vypneš tlačítkem a potom zase zapneš - elektronika komplet blokuje pokusy o nahození po dobu "ochranné lhůty". Po uplynutí této doby musí po zapnutí relé kompresor nahodit. Vypnutí a zapnutí zásuvky to může způsobit pokus o spuštění kompresoru i dřív. Na tyto případy pamatuje tepelná ochrana uvnitř kompresoru - buďto samostatná "věc" tvořená mžikovým kontaktem z bimetalu a vyhřívací spirálkou, přes kterou prochází proud, nebo PTC termistor uvnitř startéru (součátka, která připojuje pomocný vinutí motorkompresoru po dobu startu).
Pokud má kompresor potíže z rozběhem po uplynutí doby, může být přidřenej, může být v háji pomocný kondenzátor (u těchhle 300W kompresorů bývají). Může být něco z kapilárou nebo z filtrdehydrátorem - to bez měření tlaků nezjistíš. Oprava spojena z otevřením okruhu se u tohodle typu spotřebiče nevyplatí - předpokládám, že jde o odvlhčovadlo v ceně řádově do 5-tisíc korun.
Změření, odsátí chladiva, výměna kompresoru a filtrdehydrátoru a zpětně natlakování. Pokud je tu někdo zběhlý v chlaďařině, může mu schválně udělat kalkulaci za opravu.
Jo a na závěr: když už to zapneš, nech to nějakou dobu - třeba 5 - 10 minut běžet, aby se zrovna kompresor promazal. Krátkodobým zapínáním a vypínáním jej ničíš.
Termistorový startér (uvnitř svorkovnice kompresoru) potřebuje po vypnutí taky nějaký čas, aby vychladl a tím mu klesl odpor na počáteční hodnotu.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“