ZdenekHQ píše:Dobře. Vyjdeme z předpokladu, že zatím nejrozumnější pohon je benzínový motor. Já nemám námitky.
Nakonec z ropy se vyrábí hromada věcí, který snad ani jinak vyrobit neumíme.
Ale pak jsou alternativy pohonu, kdy benzin není nutno použít.
Pokud se to rozumně zkombinuje, bude to asi ideál.
...
Benzínovej motor není jediná varianta. Já bych zůstal u varianty obecnější - SPALOVACÍ MOTOR. Palivem může bejt doslova cokoliv co hoří - nemůžeme zavrhnout ani diesel, protože hlavně kvůli většímu rozdílu pracovního a vnějšího tlaku a většímu rozdílu teplot má rozhodně vyšší tepelnou účinnost než motor zážehovej - a proto má i menší MĚRNOU spotřebu. Ale i zážehovej motor může pracovat na LPG, CNG nebo bioplyn/metan, za války se jezdilo na dřevoplyn, existujou konverze na technickej alkohol získanej pyrolýzou dřeva - prostě možností CO použít jako alternativní palivo je pořád přehršel. Důležitý při tom všem je jedno - ZATÍM VŠECKY MYSLITELNÝ UHLOVODÍKOVÝ PALIVA MAJÍ VYŠŠÍ ENERGETICKEJ OBSAH V JEDNOTCE HMOTNOSTI, NEŽ VEŠKERÝ DOPOSAVAD KOMERČNĚ DOSTUPNÝ METODY AKUMULACE ELEKTRIKY. Prostě energetická účinnost na jednotku hmotnosti je u elektriky pořád ještě nižší než u uhlovodíkovejch paliv. To za prvé.
A za druhý - už jsem to tady několikrát psal, že nejlepší technologická kombinace PRO DNEŠNÍ TECHNOLOGICKOU ÚROVEŇ je ne čistej elektromobil, ale hybrid - prostě obecně vozidlo, vybavený bateriema a schopný určitou vzdálenost ujet v čistě elektrickým režimu, ALE ZÁROVEŇ osazený spalovacím agregátem s generátorem. A ten spalovací agregát klidně může bejt zkonstruovanej na spalování třeba rybího tuku - nebo klidně destilovaný pochcaný slámy, prostě jakýhokoliv i energeticky chudýho paliva, oturbenej a nastavenej na určitý trvalý otáčky kvůli maximální účinnosti - a kolísavou zátěž jízdníma poměrama vykompenzovanou ELEKTRICKÝM PŘENOSEM VÝKONU - prostě kola pohání VŽDYCKY elektromotor, ale ne vždycky nutně musí bejt napájenej výhradně z baterií. Baterie by prostě byly pro pokrytí nárazovejch špiček a možnost ujet nějakou definovanou trasu bez funkce spalovacího agregátu - ale nebyly by jediným zdrojem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!