Li-ion clanok sa sprava ako zenerka

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

Li-ion clanok sa sprava ako zenerka

#1 Příspěvek od rnbw »

Rozobral som mrtvu bateriu z notebooku (original Sony, nevydrzala dlho), su tam 3 dvojice (3S2P) clankov Panasonic CGR18650CG. Napatie mali vsetky nad 3 V, tak som sa potesil, ze z toho budu nejake pouzitelne clanky.

Prekvapenie vsak prislo pri nabijani - clanky sa nedaju nabit. Pri napati 4,2V prud klesa velmi neochotne, zato sa clanky velmi ochotne hreju. Nieco ako zenerka - do urciteho napatia je vsetko OK, ale po prekroceni sa objavuje zvod.

Jedna dvojica bola vadna kompletne, ale zaujimave je, ze z ostatnych dvoch je vadny vzdy len jeden clanok. Dvojicu som nabijal spolocne a ked som zistil, ze sa hreju, tak som clanky oddelil. Jeden clanok ma 4,02V, druhy po niekolkych minutach uz len 3,94V.

Co sposobuje taketo spravanie?
tomasjedno

#2 Příspěvek od tomasjedno »

O příčině nic nevím, ale nedávno se mi stalo něco podobného s olověným akumulátorem.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Dva vadne clanky, nabijane vcera, maju 3,80 a 3,79 V.
Takze Zenerovo napatie Vz = 3,8V :D
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

U hodně podvybitých lionek jsem při pokusu o nabíjení už opakovaně viděl postupnou destrukci vyznačující se tím, že po připojení podvybitého článku k nabíjecímu proudu (zkoušel jsem nějaké destíky mA) napětí začne pomalu růst a pak začne zase klesat, jak toto nastane článek může jít do koše, má to za sebou. Možná, že při větším proudu k tomuto poklesu nedojde a "zeneruje" to. Větší proud jsem se nějak neodvažoval použít.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Tieto neboli ani velmi vybite. Ale moze ist o rovnaky jav. Kazdopadne je to na vyhodenie. Aj tie jedine dve, co nevykazuju tento "zenerov jav", su tiez na vyhodenie - kapacita 100mAh pri 1A...

Z druhej baterie som zachranil jednu dvojicu, co mala len asi 1,5V, ale ta sa normalne nabila bez zohrievania a napatie drzi.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Obávám se, že jsi nezachránil nic. Pokud klesne jakejkoliv Ličkovej článek pod 2,5V tak nastane nevratnej proces degradace. Je jen otázka času, kdy se to začne chovat jak jsi popsal ty vyloženě vadný.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Mozno rok vydrzi v power banke. Stale lepsie ako nove cinske.
czatlantis

#8 Příspěvek od czatlantis »

Celeron: Podvybitý články klidně po 1V jsou loterie. Některý nejdou nabít (chovají se jak je popsáno tady) a některý jsou naprosto v pohodě i po letech a mají i (skoro) plnou kapacitu
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

Taky sem teď dostal pár kousků Liitokala
Po prvním cyklu skončily na 3,8V. Dviny, po druhém cyklu na 4V2 a nabité drží. Zvláštní. Uvidím, co provedou v power bance. 7x cca 3400mAh je celkem slušná kapacita.
Pokud se neosvědčí, asi vytisknu futrál na ty LiFePO :)
Přílohy
power banka.jpg
power banka.jpg
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

czatlantis píše:Některý nejdou nabít (chovají se jak je popsáno tady) a některý jsou naprosto v pohodě i po letech a mají i (skoro) plnou kapacitu

No a nebo se nafouknou a po čase vybouchnou. Z modelařiny mám s LiPolkama docela zajímavý zkušenosti včetně tý exploze a požáru při nabíjení podvybitý sady.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dobrman

#11 Příspěvek od dobrman »

Celeron píše:......No a nebo se nafouknou a po čase vybouchnou. Z modelařiny mám s LiPolkama docela zajímavý zkušenosti včetně tý exploze a požáru při nabíjení podvybitý sady.

Ono ty lionky 18650 jsou o dost odolnější a bezpečnější než modelářský lipolky
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“