Otázka pro hudebníky
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Otázka pro hudebníky
Udělal jsem si tabulku v Openoffice, z ní už mně vypadnou přímo parametry pro časovač procesoru x51, stačí jedna oktáva, hodím to do tabulky, abych ušetřil výpočty, pak už se jen násobí či dělí.
To ladění je převzatý z jedný diplomky.
;1. C1 1:1 1
;2. D1 9:8 1,125
;3. E1 5:4 1,25
;4. F1 4:3 1,333
;5. G1 3:2 1,5
;6. A1 5:3 1,667
;7. H1 15:8 1,875
On totiž někdo, kdo není hluchej, dokáže podle tónu poznat nějaký číselný parametr, na který by jinak musel koukat na displej..
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Počti si: https://cs.wikipedia.org/wiki/Komorn%C3%AD_t%C3%B3n
ZdenekHQ píše:jaký je základní kmitočet tónu C, na který je zvyklá většina hudebníků?
Ten odkaz co dal Hubert, není s tím dalším v rozporu.
Označení "C" bez indexu nebo přívlastku znamená tedy "velkou oktávu" kde C = 65,4 Hz což není asi praktické pro návěštění nějakým piezo. Vhodnější by byly vyšší "telegrafní" frekvence v tříčárkované oktávě.
Interval mezi půltóny temperované stupnice je matematicky daný 12√2:1, člověk s hudebním sluchem dejme tomu podle něj pozná nějaké kódované sdělení, my ostatní asi upřednostníme spíš časovou posloupnost pípnutí nebo rovnou telegrafní značku.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Přepočteno z komorního A 440Hz mně vyšlo pro Cx 264Hz.
Právě proto se ptám.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lad%C4%9Bn%C3%AD
Možná střelím vedle - ale podle selského rozumu:
Pokud se dnes převážně používá "Rovnoměrně temperované ladění", je oktáva rozdělena na 12 stejných intervalů.
Když komorní A má 440Hz, je jeden interval 440/12.
Protože ton C je od A vzdálen 3 intervaly, bude jeho kmitočet 440+ (3*440/12)=550Hz.
Není to moc jednoduché?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale jinak v MENU je samozřejmě možnost si ty kmitočty posunout dle libosti, stejně tak si nastavit "odstup" jednotlivých tónů. Žádná polyfonie to není.
No uvidím, smazat to můžu vždycky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rovnom%C4 ... %9Bn%C3%AD
Tou výškou tónu chceš fakt něco indikovat, i nehudebníkům?
jinak v AR kdysi vyšel kombajn z xxx pouzder TTL který vhodnými poměry celých čísel dělil dostatečně vysoký kmitočet s přijatelnou chybou, pro stejný účel se pak vyráběly šváby v asu DIL18, u nás pěkně drahé a nesehnatelné jako generátor nejvyšší oktávy pro klávesové nástroje, s příchodem procesorů to ztratilo smysl.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nehudebníci můžou koukat na displej, ale já potřebuju do zvuku dostat sílu signálu (hlasitost) a vodivost kovu (výška tónu). Bohatě stačí, že poznají 440Hz od kilohertzu.
ZdenekHQ píše:potřebuju do zvuku dostat sílu signálu (hlasitost) a vodivost kovu (výška tónu).
To je docela nepraktický, intenzita zvuku může mást v určování výšky, navíc se to nedá pamatovat vztažně k nedávným hodnotám.
co takhle síla signálu jako výška tónových teček, vodivost jako zkracující se interval mezi tečkami.
- tomasjedno
To se pleteš, kmitočet ve stupnici roste nikoli lineárně, ale exponenciálně, s krokem (půltónem) rovným dvanácté odmocnině ze dvou.breta1 píše:Když komorní A má 440Hz, je jeden interval 440/12.
Protože ton C je od A vzdálen 3 intervaly, bude jeho kmitočet 440+ (3*440/12)=550Hz.
Není to moc jednoduché?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak já to mám prakticky napsaný a otestovaný, ale vadí mně ty kmitočty tónů, co to počítá. V praxi je to tak, že jsou víceméně jen tři rozsahy tónů (nízký, střední, vysoký), který můžou nebo nemusí být zajímavý, a pak stačí mrknou na LCD.
Mimochodem, tohle je jen jedna z asi 15 verzí tónové signalizace, takže kdo nechce, ten si to přepne.