transcoder
Moderátor: Moderátoři
Jinak řečeno: dnes je v podstatě jedno, v čem byli kdysi dobří. Dostali se do stejné pozice, jako ti, kdo tu televizi uměli jen zapnout a vypnout, v lepším případě naladit programy.
Kdo nestíhal jít s vývojem techniky, je dnes stejně v deli, jako ten, kdo se o to nikdy ani nepokusil.
Díky proto všem, kdo tu přispívají relevantními informacemi o novinkách v DVB a DAB, za to, že v tom ještě máme nějaký rozhled, že o tom, co se děje, něco víme. Představy o tom, jak informovat veřejnost, se totiž uplatňují na každém odborně se tvářícím webu jinak, a často si z nich správně nevybere ani starý praktik, natož laik.
SDR prijmacem, pro prijem digitalnho signalu je to vhodne,a je pak mozne
softwarove upravovat vlastne cokoliv, mobilni telefon stejne jako dvb-t,
digitalni radio a podobne, a pres rozhrani USB/HDMI nebo modulator je pak pocitac zapojitelny do TV, ale zase je to pro stareho cloveka komplikace, ktery by chtel DVD recorder a starou TVku v norme DVB-T zachovat.
Prostě mi uniká smysl konverze T2 do T a transkódování HEVC do MPEG2. Nejen, že na tu změnu modulace a dekódování a opětné kódování datového toku jsou nesrovnatelně vyšší hardwarové nároky, než na přijímač, na němž lze volit jeden či dva programy současně, ale, i kdybys to nějak zvládl, na scartu z HEVC ani mpeg4 stejně vyšší rozlišení nedostaneš. Jak to jde přes scart, máš v nejlepším případě k dispozici 576 řádků, ty tam jsou i v případě, že televize umí zmenšit svislý rozměr obrazu na formát 16:9; neumí-li, pak musí settopbox přepočítat obraz na nějakých 432 řádků a ty zbývající zatemnit.
Pokud je nějaký film točený ve formátu 1:2,05, pak těch viditelných řádků bude jen 375. A to neřeším (jistě, vyjimečný) případ, kdy se v původním stranově neoříznutém poměru stran 1:2,55 vysílá něco natočené v systému Cinemascope, který má poměr stran obrazu od 1: 2,35 do 1:2,66 (podle roku produkce). Tam těch viditelných řádků zbude ještě méně, třeba i jen 288.
Tomu teda říkám pokrok...
A neformátuj pořád konce řádků klávesou ENTER, piš to prostě dál, už jsem tě o to jednou prosil. ENTER stačí na konci odstavce, řádky si prohížeče zalomí samy podle velikosti okna, jinak se každému tvoje příspěvky zobrazují různě blbě.
moje otazka je tedy, pokud budu mit treba settopbox Alma s HDMI vystupem, ktery pripojim na cinskou krabicku, na ktere nastavim vysilaci kanal, budu moci pak z krabicky propojit DVB-T DVD recorder Panasonic a pres nej DVB-T Tvku tak, ze prijmany program bude nastavovan tim settopboxem Alma???
A ještě jinak: jestli ta stará paní (je otázka, od jakého věku to bereš ty, znám třicetileté stařeny i devadesátileté mladé paní) zvládá pořídit záznam na DVD, zvládne určitě i záznam na USB flash nebo externí HDD ze settopboxu. Když si na flešku nahrává v settopboxu moje jedenadevadesátiletá máma, tak to snad zvládne každý.
Jinak podle mě nemá smysl propojovat STB s DVD rekordérem. Pokud není cílem to DVD, tak každý dnešní STB (kromě Technisatu, kde je to za příplatek...) to nahraje na flashku v lepší kvalitě než ten rekordér.