komparátor 2 teplôt s nastavením referenčnej
Moderátor: Moderátoři
komparátor 2 teplôt s nastavením referenčnej
V samostatne stojacej miestnosti (herňa) by som chcel využiť vonkajšiu teplotu na udržiavanie vhodnej teploty vnútri. Mám ju solídne zaizolovanú a chcel by som, aby sa mi v lete v noci lepšie chladila a na jar/jeseň zase oteplovala z exteriéru. Myšlienka je jednoduchá. Zvolím si referenčnú teplotu (napr. 17°C). Ak je vnútri viac a vonku menej (režim chladenie - napr. v lete v noci), tak zopne relátko, ktoré napr. spustí nejaký malý ventilátor. Takisto ak je vnútri menej a vonku viac než referenčná teplota, tak tiež zopne relátko (režim kúrenie - napr. jeseň cez obed). Inak je relé vypnuté. Musí to mať samozrejme nejakú toleranciu, aby to príliš často nezapínalo a vypínalo. Máte niekto nejaký nápad, ako to urobiť? Ešte som o takom niečom nepočul a pritom je to jednoduchá myšlienka. Ale je možné, že niečo také už existuje aj hotové.
Vďaka za tipy..
Ale keď som si špecifikoval logické podmienky, ako to má spínať, tak mi došlo, že udržiavať takto teplotu je neefektívne. Pre moje podmienky použitia bude lepšie jednoduché riešenie komparátorom dvoch teplôt. V lete, keď potrebujem chladiť (v noci), tak zopne relé vtedy, ak teplota vonku je nižšia než vnútri a v ostatok roku opačne - zopne, keď bude teplota vonku vyššia, než vnútri. Stačí teda mechanický prepínač na chladenie/ohrev a komparátor 2 teplôt. Týmto dosiahnem "chladenie do zásoby" - vychladí koľko sa dá a potom uzavrie. Ono sa tam oteplí, kým prídem domov aj tak cez prestupy izolácie. Na komparátor dvoch teplôt som nejaké schémy videl.
Prajem pekný deň.