Měření špičky sinusovky AVRkem
Moderátor: Moderátoři
- DavidChlup
Měření špičky sinusovky AVRkem
Nejdřív jsem zkusik usměrnit, ale na diodě mám úbytek, tak jsem postavil usměrňovač z OZ, na kterým úbytek není, ale zase je tam zvlnění, které mi ovlivňuje výsledek (ADC je v režimu runtime).
Tak jsem zkusil přímo ten průběh napálit do ADC a vždy porovnávat naměřenou hodnotu s tou předchozí, ve chvíli, kdy je naměřená hodnota menší, tak je ta předchozí nejvyšší. Porovnával jsem takhle 10bit číslo pomocí CP a CPI. No ani to mi nefungovalo, nevím proč (šum ADC nebo něco jinýho tomu asi vadilo)...
Ještě jsem zkoušel pár zapojení s Oz (něco jako peak indikátor), kdy by ve chvíli vybuzení (u vrcholu) vyslal impuls do procesoru a spustil jednorázový měření. Ale tam byl problém, že tam bylo i pár diod a ty se otevřeli až při 0,7V, a to u ADC, co měří do 2,56V značí problém.
Měřený napětí je 0-100V(špička), který se opatří patřičným odporovým děličem.
Jakýkoliv nápad, buď už na samotné měření v AVR nebo na nějaký indikátor špiček budu moc rád.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Stoprocentní maximum se u sinusovky s proměnným kmitočtem jen pomocí převodníku hledá blbě, ale matematicky stačí derivace, tj. kondenzátor v serii se signálem a komparátor.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To se mi moc nezdá. U obvodů s operákem je vliv úbytku na diodě principiálně značně potlačen. Rozhodně nejde o 0,7V.DavidChlup píše:...Ještě jsem zkoušel pár zapojení s Oz (něco jako peak indikátor), kdy by ve chvíli vybuzení (u vrcholu) vyslal impuls do procesoru a spustil jednorázový měření. Ale tam byl problém, že tam bylo i pár diod a ty se otevřeli až při 0,7V, a to u ADC, co měří do 2,56V značí problém....
http://sound-au.com/appnotes/an014.htm
- DavidChlup
Zkusím ještě udělat nějaký zapojení s OZ, aby byla sinusovka vždy jen kladná. Tj posunu pracovní bod někam nahoru k 5V a od něj se to bude odrážet o 1,28V. Rozdíl bude 2,56V a když to oddělim kondenzátorem, tak budu mít průběh, kde se mi nebude otáčet polarita. Ale to je asi stejnak slepá ulička.
Jako poslední (a asi nejlepší) možnost je měřit trueRMS a z toho si vše v procesoru dopočítat. Navíc by to bylo asi nejpřesnější, protože RMS bych taky potřeboval měřit. Jen nevím, jak vzrokovat měření u frekvence, co se mění. Tuhle možnost jsem ještě moc nezkoumal.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
DavidChlup píše:Jako poslední (a asi nejlepší) možnost je měřit trueRMS a z toho si vše v procesoru dopočítat. Navíc by to bylo asi nejpřesnější, protože RMS bych taky potřeboval měřit.
A ona efektivní hodnota má nějaký minima a maxima, že pomocí trueRMS zjistíš maximum sinusovky?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A tohle chodí jako usměrňovač spolehlivě.

- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- DavidChlup
RMS by mi stačilo, protože z toho bych max hodnotu dopocital. Při snímání se frekvence nemění. Jen úroveň napětí. Frekvenci pak měním mimo měření.
Já to upresnim, má to fungovat jako voltmetr do 100V při různých frekvencích. Kde potřebuju měřit napětí ve špičce.
Večer, až budu doma, vyzkouším vaše návrhy s OZ