KD501

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Skay »

to sou nápady až mi běhá mráz po zádech... :lol: nebo na chladič motoru :D co si představuješ pod pojmem přidělat ?! 60W jen tak nikam protopit neni málo přitom měniče maji docela velkou učinnost, i když ty baterky maji asi velkou kapacitu přeci jen 60W je dost to by se moh místo toho dívat na televizi,než aby trápil kus křemíku "přidělanýho" někde na kasli...
nxn

#17 Příspěvek od nxn »

To mě pobavil :lol: ,je pravdou že spínaný maj mnohem větší účinost...ale zato mnohem složitější konstrukce...a dražší
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
David2

#18 Příspěvek od David2 »

A ruší... :roll: třeba u toho rádia by to byl průser...Další možností je to stabilizovat postupně, třeba z 24V na 18V a z 18V na 12V. Každej trand by vytopil 30W.... sice trošku zamotané ale šlo by to :lol:
jandu

#19 Příspěvek od jandu »

Kdesi tu na fóre už na prevodník 24/12 V bola reč. Jedna schéma lin.stabilizácie je na uploade. Je to továrne zapojenie a nie je podľa mňa vôbec zložité. Pozri si to - opravenú schému.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslím, že strach z rušení je přehnanej. Při správné konstrukci s tím problémy nejsou. Já "krmím" celou dílnu zdrojem trafo+spínaná stabilizace a provozuju na tom bez problémů CB a další vysílačky. Horší je to s indukční zátěží.

EDIT : Je tady ještě možnost použít spínanou předstabilizaci, která je při nízkých nárocích na stabilitu poměrně jenoduchá, a za ni zmíněnej lineár, i když zenerku bych nahradil TL431 a přidal jeden tranzistor kvůli proudu. Když už tam ale bude ta TL431, tak se dá rovnou použít step-down měnič, uvedenej v jejím katalogovým listě. Myslím, že spojit správně 16-20 součástek by měl průměrnej student SŠ zvládnout.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
nxn

#21 Příspěvek od nxn »

Indukční zátěž je skoro všechno..
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Odpovědět

Zpět na „Součástky“