dva jističe za sebou
Moderátor: Moderátoři
- radar_1967
dva jističe za sebou
- jirka5
Je-li ovšem v podkroví koupelna, pak na tyto rady zapomeň a rovnou si zavolej elektrikáře nebo revizáka.
Selektivita jističů se doporučuje ob dva stupně, tedy vybavení 6A jističe by nemělo shodit nadřazenou 16ku.
Spíš než podružnou rozvodnici v patře by bylo lepší provést rekonstrukci patra v TNC/S a k hlavnímu rozvaděči táhnout nový přívod.
Jinak selektivitu jištění není možné odhadovat bez znalosti impedance. Při dostatečně nízké hodnotě zkrat vyrazí všechny jističe v cestě, až po hlavní 25A. Někdy i pojistky 35A v HDS, pokud jsou pod dalším zatížením.
Ale nebylo to ideální řešení, za čas se okruh někde přerušil a zatížení vodičů stouplo na dvojnásobek. Porucha se projevila, až to uhořelo jinde.
Tu smyčku bych kdysi chtěl vidět. Dokonce se na tenhle rozvod připojovaly oficiálně pračky. A počítalo se, kolik praček je možno povolit v jednom paneláku.
Možná to někde tak funguje dodnes. Dělat rekonstrukci v paneláku s vodiči pod podlahou a někdy dokonce pro stropní světla nad stropem (v horním bytě) samozřejmě opět pod podlahou a pečlivě zalito chabým betonem může být docela zajímavé.
V těchto bytech byly příčky z dutých cihel a do obvodových panelů se téměř nemuselo sekat. Staré vedení se nechalo v betonu, nové uložilo do dutin, případně do omítky (bezmůstkové vodiče CYKYLs).
Ten vrch buď předělej celý do mědi pro světla a zásuvky až dolů (zvlášť) a dole přidej jističe pro světla a pro zásuvky v poschodí nebo to nech tak, jak to je a dole přidej jistič pro to poschodí, ale jen 10A. Jiné kombinace nevidím. Pokud to necháš ve stávajícím stavu, tak zkontroluj i tak dotažení všech Al vodičů v zásuvkách (samozřejmě při vypnutém napětí).radar_1967 píše:Dobrý den, měl bych následující dotaz: máme patrový domek a veškeré jističe jsou dole v přízemí. Do patra jsou vedeny dva dráty (AL 2,5) od jističů na velký věneček ve zdi a z něj jsou vedeny rozvody pro světelný (10A) a zásuvkový (16A) okruh.
- radar_1967
radar_1967 píše:Dobrý den, měl bych následující dotaz: máme patrový domek a veškeré jističe jsou dole v přízemí. Do patra jsou vedeny dva dráty (AL 2,5) od jističů na velký věneček ve zdi a z něj jsou vedeny rozvody pro světelný (10A) a zásuvkový (16A) okruh. Je možné přívody ve věnečku přerušit, přidat další skříňku s jističi a z nich pokračovat na uvedené rozvody? Myslím si, že by se museli dát slabší jističe, aby to případně vypadlo jen v patře. Na světla 6A a na zásuvky 13A - nebo se pletu a v případě zkratu by to stejně vypadlo i dole na jističích v hlavní skříni? V patře nejsou spotřebiče typu sporák, trouba atd. jsou zde dětské pokoje a obývák (TV, NTB, PC, světla LED žárovky a běžně nabíječky k mobilům). Díky za odpovědi!
Po přečtení reakcí mi došlo, že jsem to asi popsal krapet blbě. Dva dráty (AL 2,5) bylo myšleno: 2x fáze. Jedna fáze z jističe 6A a druhá z jističe 16A . Rozvody na světla a zásuvky z věnečku už jsou komplet v mědi. A jde mi o to jestli je možné věneček vyrušit, dát místo něj další pojistkovou skříňku se slabšími jističi, abych v případě výpadku nemusel běhat dolů do přízemí. Elektroinstalace prošla před dvěma lety revizí, která byla potřeba pro připojení elektroměru a dle vyjádření RT je to sice zapojeno "po staru", ale vše v pořádku.
No já mám v paneláku stále Al rozvody . Ale co jsem předělával , tak tu dvoulinku rozřezat na vodiče a odizolovat horní ízolaci a drát přitahovat do očka . Původně odizolovali nejmenší množství drátu a přitáhli všade bokem drátu . No a jeden lustrový obvod stále skoro 45 let spíná nulu . Jenom když si postavila sušku nad pračku , tak jsem ji upozornil , že jet může jen jedno . Doufám , že já nadosmrti ten hliník budu moci používat ... I kvůli tomu jsem si koupil ruskou kapalinu na hliník , abych mohl případně drát nastavit .