basové kombo Markbass 121p combo head II
Moderátor: Moderátoři
basové kombo Markbass 121p combo head II
Kombo slo do autorizovaneho servisu, kde ho poslali zpet. Že se to neopravuje/nebo to nejde, nebo nemeli tu desku). Nevím přesně. Psal jsem jim pak osobně jestli mi dají schéma. Nedali.
Kvalitu servisu který mění jen celé desky v zařízeních asi neocením...
Deska koncového stupně a zdroje je na jedné desce. Preamp na další, takové malé.
Objednal jsem si polovodiče s ALI, VF diody, tranz. I koncového stupňě . Mezi zdrojem a koncem není žádné jistění tak nevím jestli se bou nevzal i mosfety.
Voltmetrem jsem naměřil napětí 230v na primární straně VF trafa zdroje. Nevím zatím jestli je to probité průrazem nebo spínájí tranzistory. Osciloskop jsem zatím neměl v provozu.
Jsem amatér, postavil jsem pár preampů a konce s IO tda a zesilovače ab 100w.
Potřeboval bych radu.
Jak otestovat VF trafo ve zdroji?
Jak otestovat mosfety v koncovem stupni?
Dále když osadím zdroj novými polovodiči, jak oživit konec s mosfety. Trafo je bez pojistek napřímo na konec. Nedá se asi odpojit napájecí napětí od konce.
POkud bude konec spálený, zdroj to odnese znovu?
Kdybych měnil koncové mosfety(6 kusů koupených v sadě-jestli jsou od čínanů párované netuším) Jak nastavit klidový proud.Více otáčkový trimr jsem viděl u mosfetů. Kde měřit a jakou hodnotu?
Posílám servisní manuál z nějakého ruského fóra.
Popřípadě jakou literaturu na mosfet konce by jste mi doporučili, než se do toho pustím.
- Přílohy
-
parsek_mark-bass_little-mark-iii_sm8.pdf- (271.12 KiB) Staženo 172 x
Zdroj po oprave dôsledne otestuj, pod záťažou napr. ďalšou 100W žiarovkou.
Opatrnosť pri práci na primárnej strane je základ! Pracuj za prúdovým chráničom, do série maj tú 100W žiarovku, ochráni toho hodne.
Kdyby odešly ty spínací tranzistory zdroje, poškodilo by se i to trafo, nebo většinou je OK?
Musím jen najít kde to budu opravovat, protože doma proudový chráníč nemám. Máme jen 2 kabelové rozvody.
Jak pak s tím koncem? Připojit na nižší napětí +- 25V a zkusit signál?
Na tu opravu si môžeš obstarať i oddelovacie trafo alebo chránič vo forme vložky do zásuvky. Bude to asi jednoduchšie než hľadať novú dieľňu.
No a koncák sa oživuje najlepšie z regulovatelného symetrického zdroja s prúdovým omezením, alebo aspoň 21W žiarovky do série s napájaním.
Ale na to je ešte zavčasu