Potenciometr do komba Peavay
Moderátor: Moderátoři
Potenciometr do komba Peavay
Asi te nepotesim, ale pokud nesezenes original podle oznaceni, budes muset proste proklikavat vsechny datasheety a kontrolovat rozmery. Ja to tak nedavno zkousel, ale treba jen mouser mi vyplivl cca 1000 druhu potenciometru 10K a tak mne to po chvili prestalo bavit protoze bylo rychlejsi zarizeni upravit nez najit ten spravny potak.
termit256 píše:No, ale on zjevne nechce tech 50k
kde jsou jedny, jsou i druhé ... kdo hledá a blbě nekecá, najde ...
např.: https://www.partsisparts.net/catalog/fe ... snap-1-meg
hned druhý odkaz z googlu ...
Já osobně říkám, že nejlepší cestou je kompletní rozborka potenciometru, důkladné vyčištění dráhy (doporučuji isopropylalkohol), prohlídka pod mikroskopem (nebo aspoň lupou) kvůli možným praklinám v dráze. Pokud praskliny nejsou, tak vyčištění sběračů, kroužků, prostě totální odvšivění od uhlíkového prachu a dalšího bordelu.
Potom napružení všech kontaktů, decentní namáznutí osky, zpětná kompletace a .... a třeba dalších několik let bezproblémové funkce tohoto prvku.
Problémem jsou potenciometry, u kterých je středová nosná část sběrače roznýtovaná na hřídelce.
Ale takových jsem naštěstí moc nepotkal.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Každý slušnější potenciometr má přece odporovou vrstvu vpálenou do podkladu, takže ani perchlor, trichlor či jiné ostřejší čistidlo-odmašťovadlo mu neublíží. Je potřeba jen dávat pozor na plastové rotační části.
Takto vyčištěnou, ale také hodně vysušenou dráhu, je potřeba pak velmi lehce a rovnoměrně domáznout, aby se tím suchým vysokým třením běžce nevydřela, také aby neskřípaly středový sběrače.
Na tento účel je JEDNA malá, rozetřená kapička červené Diavy vz.1985 opravdu nejlepší. Bude-li to rafinovaný petrolej, efekt bude týž.
Perchlor či trichlor ublíží pouze těm laciným srajdám, co mají dráhu z odporového laku. Jako to měly skoro všecky ultramizerné, barevné "západní" aparáty z ťongovských tržnic, s AK-21 až AK-27 v čele