Něco na zamyšlení.
Moderátor: Moderátoři
http://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-ho ... emid=34991
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Prostě elektromobily se hodí na určitý druh provozu a je nesmysl tu technologii odsoudit jako celek jen kvůli tomu, že to neujede v kuse 1000 km tak jako auta se spalovacím motorem, která mají oproti elektromobilu zase své nevýhody. Pokud někdo stráví 11 h denně na silnici, je zjevná kravina kupovat si kvůli tomu Teslu. Asi nemá význam se k tomuto vláknu více vyjadřovat.
Tys za poslední cca 2 roky, při čtení Tebou zmíněného webu nezpozoroval, že mezi řádky majitel celkem nepokrytě kolaboruje? Střední a někteří i z mladší generace to ještě ovládají.. Proč myslíš, že ten web v této podobě ještě existuje?
Právě tam, na tom webu se ty otázky potřeby elektriky a přípojek poměrně podrobně probíraly. A proběhly i úplně suché, kupecké výpočty, jakou asi přípojku by potřebovalo třeba typické, panelové sídliště, třeba s 500-800 lidí, kterých je po ČR nastavěných mraky a furt slouží. Ty nevidíš na Jižňáky?
Tak si třeba taky spočítej, jaký rezervovaný příkon a jakou soudobost by bylo třeba, aby mohla v noci nabíjet alespoň třetina z bydlících a nebyli vystaveni situaci, že ráno nedojedou do práce.
Naposled - kde tolik elektriky chceš vzít, když teda jaderky a úložiště jsou fuj, uhelky jsou ultrafuj, akorát vodu, vzduch a FV tolerujeme?
Ovšem mít spalováka a elektromobil, to by bylo úplně dokonalé. A asi i nejekologičtější.
Elektroojetina bez baterky by snad nemusela být tak drahá, ne?
Je to asi podobné jak s pilou. Když jsem si koupil motorovku, myslel jsem si, že mám vystaráno. Ovšem v praxi se ukáže, že mnohdy by elektrická řetězovka byla mnohem vhodnější. Tak jsem neodolal, koupil jsem i elektrickou, a od té doby benzínka skoro pořád zahálí. Když člověk neřeže v kuse, mimo rozvod, je elektrika ideální.
Jen se v něm těžko hledá, kdo nějakou Teslu vlastní, a kdo ji má na firmu nebo od firmy. Jsem skeptik: pro mne je rozhodující, že doma bych to neměl jak nabíjet: když už nic jiného, kabel by přes chodník asi poněkud překážel.
Nabíjecí stanice na sídlišti zřejmě nebude - právě se tu rekonstruovala trafostanice - výkon ale zůstává stejný, žádný další vývod se nepokládal, distribuční vedení se neposilovala.
Bylo by mi líto času, který by mě stálo nabíjení někde jinde, rozhodně to nebude těch 6 minut každých průměrně 628 km (191 dotankování na 120016 km za šest let a něco, k dnešnímu dni mě auto stálo, nákupem nového počínaje, s přičtenými náklady na servise, dvě sady obutí a palivo na 4,33 Kč/km). Během těch 6 minut obvykle stíhám natankovat a zaplatit...
Ostatní pohony začnu propagovat, až každý z těch 120 tisíc najetých kilometrů vyjde levněji. Vzhledem k cenám elektroaut a hybridů se ale asi nedočkám.
Protože pro nepodnikajícího uživatele, který dojíždí do práce a cestou třeba nakoupí, je elektrický i hybridní pohon pořád ještě těžko akceptovatelný luxus.
Jistě, rád bych pomohl přírodě, ale, jestli každá tuna CO₂, o kterou EU snížila emise, byla přetrumfnutá 4,5 tunami CO₂, o které vzrostly emise v USA a v Číně, znamená to, že se tu pokoušíme zachránit něco, nač se jinde s vysoka ignoruje. V takových podmínkách je logicky důležitější, jaký kompromis jsem ochotný nejen přijmout, ale také finančně dlouhodobě zvládat.
Nedávno jsem někde četl o pokusu, jak elektromobil dojede po D1 z Prahy do Ostravy (a snad i zpátky). Už si nepamatuji jak to popisovali, kde a kolikrát a jak dlouho dobíjeli. Ale utkvělo mi v paměti, že doporučovaná optimální cestovní rychlost byla asi 110km/h kvůli co nejdelšímu dojezdu. Takže kromě kamionů by na dálnicích zdržovaly provoz i elektromobily.
Hill píše:Pohledy z druhé strany.
(191 dotankování na 120016 km za šest let a něco, k dnešnímu dni mě auto stálo, nákupem nového počínaje, s přičtenými náklady na servise, dvě sady obutí a palivo na 4,33 Kč/km).
Pro porovnání, shodou okolností jsem v pondělí odvezl do likvidace svojí Multiplu CNG, tak jsem počty uzavřel - koupena jako desetiletá, likvidována jako dvacetiletá.
Počáteční stav 203 322, konečný 341 519, najeto tedy 138 197.
Náklady na pořízení a servis 271 548 Kč, tedy 1,96 Kč/km, za CNG jsem zaplatil 148 896 Kč, tedy 1,07Kč/km, celkkové náklady tedy 3,03 Kč/km.
Jediné co není v platbách zahrnuto je povinné a platba za samotné emise a STK prohlídky, abych v porovnání nediskriminoval druhý vůz, který jezdí jen příležitostně.
...pitomost s tím natáčením...
Aby molekuly CO2 v množství 0,04% mohly dělat skleník, tak musí mít odrazivou a propouštivou stranu. A aby to fungovalo, musí být molekuly taky dostatečně chytré, takže aby vyhověly teorii skleníku, musí se orientovat tou propouštivou stranou ke slunci a odrazivou k zemi (nevím teda úplně přesně jak se orientují a co dělají v noci).
Pokud by se molekuly CO2 chovaly ze všech stran stejně nebo nebyly dostatečně chytré a tedy správně a jednotně orientované, nemůžou si hrát na skleník, protože by neměly jak ho vytvořit.