Lúpance v reproduktoroch u magnetofonu TESLA B 116

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
durkovic
Kontaktovat uživatele:

Lúpance v reproduktoroch u magnetofonu TESLA B 116

#1 Příspěvek od durkovic »

Chcem sa spýtať mam mgf tesla B116 a pri rýchlom prevíjaní v akom kolvek smere mi staticka elektrina zachytena stabilizatormi tahu pasku po oboch koncoch zakladacej štrbiny,prechádza až do koncových vykonových zosilnovacích stupňov v magnetofone.v zdroji zavada nieje ma nove elektrolity.asi bude zavada vo filtracii v snímacich stupňoch.
chcem sa spýtať či ste sa s niečim podobným už stretli.
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Ano, když jsem používal mizerné cívky a šmejdské pásky.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Zvlášť tam, kde bylo teplo a sucho, bych dodal. A není to chyba magneťáku, ani jeho výrobce. Skutečně je to páskem a cívkami.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Myslím, že to trochu jde omezit úpravami, ale moc se to neosvědčuje. Je to problém všech podobných strojů, pokud není důsledně zamutována elektronika. Pomůže svodič statiky z unašeče a kovová cívka.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od durkovic »

tak dakujem za odpovede. moja zasoba pasok je večšinou zn. EMGETON DP 25 LN ale najdu sa aj vynimky ako BASF a ine zahranične s označením LH a to je už ina káva... kááva Hi-Fi :D :D :D

(maxel, sony)
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Sežeň si někde ten barevný Sony SLHX nebo Memorex UD Pro a to teprv uslyšíš ten masakr :D . Kvůli Memorexu jsem musel sundat pb level, elektronika se hltila... a to jsem rec level měl pod nulu. Akorát smazat moc nešel....
SIDTIM

#7 Příspěvek od SIDTIM »

S tímto jevem jsem se setkal skoro u všech chasis řady 7 a 9. Někdo přivlhčil atmosféru v bytě, někdo použil pro snímání statiky pár "chlupů" z CARBON BRUSH" pro vinyly... Konstrukce těchto přístrojů a prosté zákony fyziky dokázaly pěkně nas...! Asi bych se smířil s realitou...
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

To dělaly i zahraniční stroje s podobnými pásky. Dodnes pamatuju to zděšení, když jsme do vyleštěného Akai vložili pásek Orwo a při převíjení se začaly ozývat lupance, majitel zmodral a když viděl po chvilce ten bordel kolem páskové dráhy, něco jako aglomerace železné rudy, opravdu masivně rezavo, zak zezelenal.
SIDTIM

#9 Příspěvek od SIDTIM »

Také jsem si užil... AIWA 220, později i 660 a 770, lupaly jako o život. Naštěstí, změna klimatických podmínek podmíněná pravidelnou zálivkou rostlin v místě provozu přístrojů způsobila, že se negativní jev vytratil... Ale na tu "220" jsem musel použít "sběrač" na řemínek setrváku, slušně prskal i při PLAY.. Ale to už je trochu jiný příběh..
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

používám dodnes pásky Emgeton, Scotch, Basf a Maxell, všechno na plastových cívkách, ale díky prostředí hodně vzdálenému panelákovému bytu si pásek ani nelupne. Poněkud taky záleží na rychlosti snímání, je rozdíl mezi 4 a 19.
Kazeťáky pokud vím tenhle problém nemají.
SIDTIM

#11 Příspěvek od SIDTIM »

A já si užil zrovna i s kazeťáky-viz předchozí příspěvek-peprné chvíle... Jinak: cívkáč jsem již před léty zahodil, doba už je jiná, snad jen z nostalgie......
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Některé kazeťáky taky ten problém měly, hlavně s mizernýma kazetama. Děs běs byly kazety Agfa - zeleno průhledné, ty lupaly i při play a pokud je někdo použil jako datovou kazetu k počítači, musel pak před loadem na ni dýchat, aby navlhnula a nepraskala. Šmejd byly kazety Orwo (naštěstí se běžně neprodávaly), pak Audiomaster a ještě cosi.
SIDTIM

#13 Příspěvek od SIDTIM »

No toto! Ještě se našel jiný, kdo si "užil"? Skutečně, Agfa byly velmi nevydařené pásky a Orwo, to už ani nekomentuji... Díky ručnímu Biasu na tříhlavé A 660 jsem si otestoval každou kazetu během chvilky sám, nebyl jsem odevzdaný automatu. Tyhle značky byly ZNAČNĚ POD průměrem.. spíš děs a hrůza. I se SONY HF jsem díky dolby c a HX dokázal pořídit slušnou nahrávku, a to byla snad nejlevnější kazeta 80' let..
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Nějaká ta nostalgie je v tom určitě taky, v porovnání se současnou roční životností čínsko korejských šmejdů až trucovitá nostalgie :lol: Magneťák starý 30 nebo 40 let prostě šlape.
Kromě nostalgie i určité zvukové kvality, odstup sice není jako u CD, zato 10kHz kmitočet tam je dost podobný originálu a ne trojúhelník určený třemi body amplitudy jako u PCM wav. Z toho vyplývají některé další souvislosti.
S kazetama Basf, TDK, Sony nebo třeba i Raks jsem nikdy problémy se statikou neměl.
SIDTIM

#15 Příspěvek od SIDTIM »

Raksky mne také překvapily svými parametry, sotva se objevily na trhu. Mám kvanta náhrávek, i autentických live, na kazetách, převážně TDK-AD apod. Nejsem až tak odvázaný z této MP3-doby, současné CD-many kolabují, MP3 playery taktéž. Když dnes pustím náhrávku z takového AD s dolby C a HX, každý zírá, jak kazeta hraje. Je však již mrtvým médiem. Doba šla cestou 1 a 0. Aiwičku 660 jsem před časem prodal, avšak pak se mi naskytla koupě TECHNICS RS-BX 701 se závadou, tu jsem odstranil a nyní si užívám poslechu na tomto krásném 3-hlavém stroji (a přepisu na CD). Tož tak!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“