Plynový kotel Protherm Gepard 23MTV

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#31 Příspěvek od danhard »

Aby byla membrána uprostřed se u topení dělá tak, že se expanzka natlakuje asi na 2/3 žádaného tlaku vody, při nulovém tlaku vody.
Kupodivu to není na polovic, tak dokonale to nefunguje :)

Kdyby měl v pořádku cirkulaci, tak mu nepoletí tak rychle teplota nahoru.
Taky bejvá normální, že nemá zavřené všechny radiátory na zámrz.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od workhard »

Na kolik se tlakuje expanzka, bývá u každého slušného kotle uvedeno v návodu k použití. Tady bych se podíval na trojcestný ventil, jak už tu někdo psal.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
danhard

#33 Příspěvek od danhard »

A není lepší používat mozek ?
Podle návodu mi to nastavil topenář a kde jsem byl ? v řiti :D
Pojistný ventil není součástí kotle a ten co tam mám pouští při 1,5bar.
Při jakém tlaku vody bych to měl teda provozovat a jaký by měl být přednastavený tlak expanzky ?

Jinak elektrokotel je úplně blbej, asi 25 let starej Protherm, bez jakékoliv dodatečné "inteligence" :lol:
Lepící se relátka jsem si taky musel najít sám, topenář řekl, že ten kotel už dosluhuje, oprava je nerentabilní a že mi za 20kkč nainstaluje jinej.
"Oprava", kdy mi zmáčkl termopojistku, zjistil vadnou jednu topnou tyč a blbě přifoukl expanzi na předepsaných 1,5baru mě přišla na 1200kč, prostě daň za blbost :D
Je fakt, že musel kryt dolů, což šlo blbě, tak si zanadával, kterej vůl mi to tak blbě instaloval, to jsem nevěděl, protože jsem barák tak koupil, ale dole v rohu byla přilepená jeho samolepka s adresou, podle které jsem ho volal :lol:
p32

#34 Příspěvek od p32 »

No, s tím mozkem je to někdy pofidérní. Spravovat sám a tak nějak podle doporučení výrobce spolu s tou selskou logikou. Např. kvůli tlaku v expanzce se musí voda vždy upustit na nulový tlak, nechat otevřený výpustný kohout (s nějakou nádobkou pod ním) a až potom měřit tlak vzduchu na expanzce a případně dohustit na tu 1-1,5 atm. Prakticky by žádný vzduch ucházet neměl jinak je to náznak konce toho měchu v expanzce.
Až potom se dotlakuje voda do oběhu na těch 1,3 - 1,8 atm.
Je to možná opakování již napsaného, ale třeba to pomůže i někomu, co to tady jen čte.
Jednou za 2 roky by se měl udělat servis (autorizovaný) na ten kotel kvůli vyčištění a seřízení. Samozřejmě je lepší si to zkontrolovat před sezonou i po sezoně sám, pokud na to má, aby člověk měl jistotu, jak je to se stavem doopravdy. Ten objednaný servis tam je většinou kvůli tomu papíru a ani neví, kde se to čistí. Ale pro následnou revizi je občas třeba.
danhard

#35 Příspěvek od danhard »

p32 píše:Až potom se dotlakuje voda do oběhu na těch 1,3 - 1,8 atm.

Rada jak od blba, mám tam pojistný ventil, který při 1,5 atm upouští a budu to tlakovat na 1,8 atm a expanzi na 1,5 atm :roll:
Takhle mi to udělal ten topenář a samozřejmě to nefungovalo.
Mám podle toho pojistného ventilu, bez tlaku vody expanzi na 1 atm, potom natlakováno vodou cca 5l-8l na 1,5 atm, víc to nemá smysl, otevřeny všechny radiátory, odvzdušněno, tlak si sedl asi na 1,25 atm a tam už pár dní drží. Za studena to jde na 1,2 atm, při přetopení vody na 80°C na 1,3 atm. Jsem spokojen.
Přepad z pojistného ventilu jde přímo do odpadu, nebyl tam vidět pomalý únik, ale při natlakování vodou na 2 atm bylo slyšet upouštění, které skončilo na 1,5 atm.
Možná uberu 0,2 atm v expanzi a doplním tlak vodou, ale expanzka je předimenzovaná, stačí voda, co tam je.
Stejně budu měnit asopň jedny topné tyče a dvě relé, ještě to poladím :D
workhard
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od workhard »

Doporučený provozní tlak v systému je taky v návodu. Ale jasně, je to volba každého soudruha, na kolik si co nafouká.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
p32

#37 Příspěvek od p32 »

danhard píše:
p32 píše:Až potom se dotlakuje voda do oběhu na těch 1,3 - 1,8 atm.

Rada jak od blba, mám tam pojistný ventil, který při 1,5 atm upouští a budu to tlakovat na 1,8 atm a expanzi na 1,5 atm :roll:

Bylo to psáno všeobecně s nějakým rozsahem. Nepsal jsem to jen pro tebe (jak píšeš, pro blba), ale i pro ostatní, kteří i umí číst a chápou ten rozsah od 1,3 do 1,8 atm. a ty parametry pro svůj kotel si umí v návodu také přečíst. Mimochodem, asi jsi jediný, který tam má pojistný ventil, že? A také nemají všichni nastaveno na 1,5 atm. On ten topenář taky nevěděl, že tam máš tu "specialitu" nebo jsi mu o tom před začátkem práce řekl? :lol:
tomasjedno

#38 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:Přepad z pojistného ventilu jde přímo do odpadu, nebyl tam vidět pomalý únik, ale při natlakování vodou na 2 atm bylo slyšet upouštění, které skončilo na 1,5 atm.
Podle tohohle popisu bych si tipnul, že máš ten pojistňák zarostlý a už asi taky netěsnící. Možná že původně byl na 2,5 bar. Vyměnil bych ho.

Já mám u kotlů pojistňáky 2,5 bar a už při 2,6 bar tečou jak splachovací záchod.
dred

#39 Příspěvek od dred »

2,5 bar - to už je tak na 7 podlažný panelák :roll: (pracovná výška cca 20m)
Bežné kotle do 25-30kW majú poišťáky 1,5 bar
tomasjedno

#40 Příspěvek od tomasjedno »

Nestraš Mikulášem v létě.
Představ si třeba RD, sklep, přízemí a 2 patra. Pracovní výška 10 m, pracovní tlak ve sklepě 1,5-2 bar, pojistňák 2,5 bar. Expanzka i kotel max. tlak 3 bar.
p32

#41 Příspěvek od p32 »

2 atm nebo 2 bary jsou naprosto normální, funkční a musí jít. Pokud má někdo méně, tak proto, že si to tak nastavil a pak si to zdůvodňuje, protože na jednom poschodí stačí i 1,3 atm (bar).
danhard

#42 Příspěvek od danhard »

p32 píše:On ten topenář taky nevěděl, že tam máš tu "specialitu" nebo jsi mu o tom před začátkem práce řekl? :lol:

Mám tam to, s čím jsem to s barákem koupil, nedostal jsem ke kotli žádné noty. A topenář tam byl z firmy, která to tam před 22 lety montovala :roll:
Na pojistném ventilu nic není a je namontován tak, že nejde jednoduše vyměnit, musel bych minimálně odpojit na výstupu kotel a do toho se srát nebudu, když ventil 1,5 bar drží.

Jelikož to byl následující příspěvek a reagoval na mé poznámky, tak jsem myslel, že je to také odpověď na mé konkrétní hodnoty a ne zase všeobecné kecy z manuálů, které nic neřeší, když je tam něco jinak a na které taky z výšky seru :evil:
danhard

#43 Příspěvek od danhard »

tomasjedno píše:Nestraš Mikulášem v létě.
Představ si třeba RD, sklep, přízemí a 2 patra. Pracovní výška 10 m, pracovní tlak ve sklepě 1,5-2 bar, pojistňák 2,5 bar. Expanzka i kotel max. tlak 3 bar.

Běžně se třeba uvádí v manuálech rezerva tlaku 0,2 bar na pracovní výšku :D
tomasjedno

#44 Příspěvek od tomasjedno »

To je naprosto v pořádku. Pracovní výška 10 m, expanzka navzduchovaná na 1,2 bar (za studena, žádná voda v ní), dotlakováno vodou na pracovní tlak 1,5 - 2 bar (za horka).
Čemu na tom nerozumíš? Že je tam potřeba taky vodní rezerva na úniky, odvzdušňování apod.?
p32

#45 Příspěvek od p32 »

Jak byl starej ten topenář? 25-30 let? Tak to nestíhal, ale ty jsi měl. Návody čtu až když to nikdo neví, ale sehnat se na internetu opravdu dají, jestli ho potřebuješ. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“