Lehovno Ultraslim 90W Combo Adapter Charger 41R4538

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

Lehovno Ultraslim 90W Combo Adapter Charger 41R4538

#1 Příspěvek od rnbw »

Mam tu univerzalny adapter od Lehovna, samozrejme nefunguje:
https://support.lenovo.com/sk/en/solutions/migr-72900

Adapter ma 3-pinovy vystupny konektor. Do neho je zapojeny kabel, ktory ma v strede nejaky bazmeg (asi DC/DC menic?) a na druhom konci 5-pinovy konektor. Na tento konektor mam nasadenu koncovku s klasickym Lehovno valcovym konektorom a oznacenim "20V". Ta je rozlusknuta a uz bola vnutri spajkovana. Je v nej 5-pin IO a dva 6-pinove tranzistory.

Vidim to na overengineering v praxi a k tomu 🤐 konstrukcia.

Adapter ma na stitku uvedene: OUTPUT: 20V 4.5A
Stredny pin adaptera (2) je GND, na pine 1 som nameral 9,3V, na pine 3 26,5V (WTF?). Pin 1 na kabli vykazuje nekonecny odpor, akoby vobec nebol zapojeny. To by znamenalo, ze adapter ma davat pevne napatie a DC/DC konvertor v kabli ho znizuje. Skusil som teda kabel pripojit na lab. zdroj a merat napatie na koncovke - podla merania to vsak napatie zvysovalo(!), na vstupe som mal mozno 12V a na vystupe bolo uz nad 20V, tak som to radsej viac nepokusal.

Netusite, ako ma ten kram fungovat?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Tak som to zistil.
Samotny adapter je pevny zdroj dvoch napati - vykonoveho okolo 25V a nejakeho asi pomocneho okolo 9V.

Ten "bazmeg" na kabli je skutocne DC/DC menic a prave v nom bola chyba - urvaty drot toho pomocneho napatia. Akoby niekam zmizlo dobreho pol centimetra... Je to cele zaliate, nastastie hmota nie je tvrda a pekne sa oddeluje. Po oprave drotu to zacalo fungovat.

Este v koncovke boli popraskane nejake spoje. Uz som sa chystal kreslit jej schemu, ale nastastie to nakoniec robit nebudem. Keby to nahodou niekto potreboval, tak:
U1 = RC1F (SOT23-5) = LMV321IDBV
Q1 = K72 (SOT363) = 2N7002DW
Q2 = K2F (SOT363) = MMDT2907A
Přílohy
lenovo_ultraslim_dcdc_3.jpg
lenovo_ultraslim_dcdc_3.jpg
lenovo_ultraslim_dcdc_2.jpg
lenovo_ultraslim_dcdc_2.jpg
lenovo_ultraslim_dcdc_1.jpg
lenovo_ultraslim_dcdc_1.jpg
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

niekto asi poriadne zatiahol za kabel a ten ktory bol najkratsi to schytal...?
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Pravdepodobne - a posrali to vo vyrobe, ze bol prilis kratky. Kabel bol dobre zaisteny proti vytrhnutiu aj otoceniu.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Keby tam nechali nejaku rezervu, tak sa to nestane. A zaliali vsetko, akurat tento koniec s kablom nedostatocne...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“