Cowley píše:Já bych si tipnul poškození hned u té vyvodky.
Použil bych tónový generátor na jedné straně a na druhé straně všechny vč. zlomeného vodiče uzemnit.
Pak jet hledačkou po kabelu od strany generátoru než to zmizí.
Souhlasím.
Tónový generátor není nutný, stačí obyčejný multivibrátor, který kmitá někde kolem 1 kHz. Na rádiu přiloženém ke kabelu něco naladíš, pojedeš od konce s připojeným generátorem dál, a pak je to jen záležitost sluchu. Můžeš to rozeznat na 3 cm, ale taky na 10 cm. To jestli rozeznáš jen změnu hlasitosti, nebo i změnu charakteru signálu.
Existuje víc sofistikovanějších metod, ale, jestli nehodláš těch kabelů testovat několik za týden, nevyplatí se na ně vybavení ani bastlit, natož kupovat.
Vyměnit celý kabel vyjde mnohem levněji (jen se blbě bude shánět), takže, jestli nevadí, že o nějaký decimetr přijdeš, zkrať ho.
Jak správně píše Cowley, nejčastěji jsou dráty přerušené těsně kolem vnějšího okraje vývodky nebo v ní (nejčastěji uživatelé při balení kabelu zalomí tento hned za vývodkou; je-li zařízení postavené ke stěně a konektor DO zezadu, hledej tam).
Statistiku si nevedu, ale pohyblivý přívod přerušený uprostřed, aniž by byla jasná vnější příčina (to jako proč zrovna tam), jsem měl v parádě jen jeden. A to mi tu možnou příčinu nejspíš ještě zatajili...